Verkoopgolf rolt over Europese beurzen

©EPA

Beleggers grijpen de teleurstelling over de Amerikaanse belastingplannen aan om voor het eerst sinds lang winst te nemen. Dat duurt nu al zeven dagen.

De Europese beurzen keken woensdag aanvankelijk tegen stevig verlies aan. In de laatste twee handelsuren kwam er wel wat herstel. In Brussel ging de Bel20  tot 1 procent in het rood, om 0,5 procent lager te sluiten. Dat brengt het verlies voor de index over de afgelopen 7 handelsdagen op 3,8 procent. De Euro Stoxx50 - de korf van 50 Europese steraandelen - wist een verlies van een klein procent in te dammen tot 0,3 procent. 

Zoals wel vaker bij een correctie is het moeilijk de verkoopgolf aan één specifiek nieuwsfeit te linken. Wel is het onmiskenbaar dat bij veel beleggers het besef groeit dat aandelen na een jarenlange hausse duur noteren. Uit een rondvraag die Bank of America Merrill Lynch maandelijks bij vermogensbeheerders doet, bleek dinsdag dat een nooit gezien percentage de beurzen als 'overgewaardeerd' bestempelt.  

In zo'n klimaat is weinig nodig om een verkoopgolf in gang te zetten. Beleggers lijken vooral iets minder euforisch gestemd over de wereldeconomie. En dat vooral door het bericht - donderdagavond - dat de Amerikaanse belastingverlaging waarmee Wall Street zich nu al een jaar rijk rekent, er niet snel zal komen. President Trump en de senaat zitten namelijk lang niet op dezelfde lijn.

Euro

Ironisch genoeg is de schade groter op de Europese beurzen dan op Wall Street. De verklaring ligt in de relatieve gezondheid van de Europese economie, wat de sterke groei in Duitsland dinsdag nog eens onderstreepte.

De ontgoocheling over Trump zorgt er in combinatie met optimisme over de eurozone voor dat beleggers de euro stevig hoger jagen. En dat is nu net iets wat het Europese bedrijfsleven parten speelt: precies door die sterke euro en de dure grondstoffenfactuur konden veel bedrijfsresultaten de jongste weken de hooggespannen verwachtingen niet inlossen. 

Wat die grondstoffen betreft, gloort er potentieel beterschap: beleggers nemen stevig winst op grondstoffen en mijnbouwaandelen. Mijnbouwers verloren sinds vorige donderdag 7 procent. Dat de zinkspecialist Nyrstar 'overnight' nog snel een kapitaalronde van 100 miljoen euro organiseerde, lijkt ook een signaal dat de grondstoffenrally zijn beste tijd wel gehad heeft. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud