Vertrek centrale bankier stuurt Nikkei de ruimte in

Masaaki Shirakawa, de ontslagnemende gouverneur van de centrale Bank van Japan - foto Toru Hanai ©REUTERS

Het vooruitzicht op het vertrek van de centrale bankier van Japan en een meer soepele monetaire politiek, stuurde in Japan de Nikkei-index naar nieuwe hoogten. Aandelen gingen als zoete broodjes over de toonbank. De index won 3,8 procent.

De Nikkei, de index van de beurs van Tokyo, is deze morgen 3,8 procent hoger gesloten op 11.464 punten. Het is geleden van 29 september 2008 dat de Nikkei dat niveau nog bereikte. De koersen werden gestimuleerd door een nieuwe daling van de yen, op zijn beurt een gevolg van het nakende vertrek van de gouverneur van de centrale bank van Japan. Dat luidt immers een versoepeling van de monetaire politiek in.

De hausse kwam er bij een erg drukke handel, meer dan 4,6 miljard aandelen veranderden van eigenaar op de eerste markt. De dollar zat niet ver meer van de grens van 94 yen en de euro ging boven de 127 yen, prachtig nieuws voor Japanse bedrijven die leven van de export. Geen verrassing dus dat beleggers zich massaal storten op ondernemingen die sterk gericht zijn op de uitvoer.

Zowel rederijen, als de zware industrie, de elektronica-bedrijven en de autoconstructeurs profiteerden daarvan. Mitsui OSK Lines, een van 's werelds grootste rederijen, ging 5,9 procent hoger. Mitsubishi Heavy Industries, dat onder meer meewerkt aan de 787 van Boeing, won zelfs 10,4 procent. Toyota deed er 3,9 procent bij en Panasonic 2,8 procent.

De afbrokkeling van de yen is voor een belangrijk deel te wijten - of te danken - aan de economische politiek van de nieuwe eersteminister Shinzo Abe in combinatie met een versoepeling van het monetaire beleid. Tegen die achtergrond heeft Masaaki Shirakawa, de gouverneur van de centrale bank van Japan, dinsdag zijn ontslag aangekondigd. Op 19 maart stapt hij op, drie weken voor het einde van zijn mandaat. Ook zijn twee adjuncten vertrekken dan.

Dat schept de ruimte om een volledige nieuwe directie bij de centrale bank te benoemen, aldus Shirakawa.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud