'Vierde mobiele speler kan Orange Belgium het meest pijn doen'

Orange Belgium-topman Michaël Trabbia moet volgens Barclays de komst van een vierde mobiele speler vrezen. ©BELGA

Voor Orange Belgium is het een absolute baaldag. Het aandeel duikt na het verkoopadvies van Barclays bijna 7 procent lager.

De federale regering is bij monde van telecomminister Alexander De Croo (Open Vld) voorstander van een vierde mobiele speler in ons land, naast Proximus, Telenet (BASE) en Orange Belgium. Die nieuwe concurrent - die volgend jaar bij de veiling van de nodige licenties zijn intrede kan maken - gaat het bellen en surfen goedkoper maken, stelt de liberaal.

Als nieuwkomer wordt het Franse Iliad van miljardair Xavier Niel het meest genoemd. De operator maakt nu in Italië furore met een stuntaanbod van 30 gigabyte mobiele data voor 5,99 euro. Na 51 dagen ging een miljoen Italianen overstag.

Kan het in ons land ook zo'n vaart lopen? De analisten van Barclays betwijfelen het, 'België is mobiel geen duur land met een gemiddelde factuur van 20 euro per maand, in lijn met het Europees gemiddelde en het volgens De Croo goedkope Frankrijk'. Voor de nieuwe speler valt hier maar weinig 'laaghangend fruit' te plukken, in tegenstelling tot toen Iliad de Franse markt betrad. Ze zien een vierde speler niet snel winst maken. Voor de bruto bedrijfswinst (ebitda) ligt het break-evenpunt volgens hen in 2022, uitgaande van 6 procent marktaandeel - tegen 45 procent vandaag voor Proximus, 25 procent voor Telenet en 23 procent voor Orange.

Maar omdat De Croo en de regering er alles aan doen om een vierde speler aan te trekken, sluit Barclays het scenario toch maar niet. Ze becijferden wie het meeste zal lijden onder de komst van een extra concurrent. Ze namen daarbij de assumptie dat de drie huidige spelers elk zowat 12 procent van hun mobiele inkomsten naar de nieuwe concurrent zien wegvloeien. Uitdager Orange heeft daar het meeste te verliezen, luidt het.

Daarbovenop kan een extra bieder het voor Proximus, Telenet en Orange Belgium een dure biedoorlog voor de mobiele licenties (spectrum) maken. Ook daar is Orange volgens Barclays de pineut. De analisten zetten daar bij de operator zowat 200 miljoen euro aan veilingkosten af ten opzichte van zijn beurswaarde van bijna 800 miljoen euro. Ter vergelijking: Proximus is op de beurs 7 miljard waard, Telenet 5 miljard. 

Alles samen zou de schade op korte termijn beperkt blijven voor Orange, maar voor 2020 verlaagt Barclays de verwachte bruto bedrijfswinst (ebitda) met 2,8 procent - waarbij de analisten er rekening mee houden dat een deel van het omzetverlies deels zou gecompenseerd worden door kostenbesparingen.

De lagere verwachtingen monden uit in een lager koersdoel, 14 euro tegen 17 euro voordien. Het beperkte stijgingspotentieel (4 procent tegenover de huidige koers) ten opzichte dat van de sectorgenoten doen de analisten ook hun advies verlagen, van 'houden' naar 'verkopen'.

Orange Belgium heeft nog twee andere/eerdere verkoopadviezen achter zijn naam staan: van Goldman Sachs en Credit Suisse. De meerderheid van de 23 analisten die het bedrijf volgen hanteren een 'houden', zeven adviseren te kopen.

Telenet (-1,2% tot 44,42 euro) blijft in ons land het favoriete telecomaandeel van Barclays (kopen, 56 euro). Het beurshuis blijft voorts neutraal voor Proximus (-0,2% tot 21,25 euro). Het bedrijf wordt volgens de analisten goed geleid (door CEO Dominique Leroy, red.) en het aandeel brengt weinig risico's met zich mee. Daartegenover staat dat ze op korte termijn weinig triggers verwachten voor de koers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud