Voorzichtige shoppers wegen op Wall Street

De beurzen in New York kleurden woensdag rood. Vooral aandelen van kleinhandelaars wogen op de indexen, nadat bleek dat Amerikanen minder enthousiast kerstgeschenken hebben gekocht dan vorig jaar. Mogelijk heeft de vrees voor de ‘fiscal cliff’ een rol gespeeld. Intussen keert president Obama vervroegd terug uit vakantie om de begrotingsonderhandelingen te hervatten.

De handelssessies voor Kerstmis waren ook al met verlies geëindigd, omdat het er niet goed uitzag voor de begrotingsbesprekingen. Republikeinen en Democraten moeten voor het einde van het jaar tot een akkoord komen, zodat de gevreesde ‘fiscal cliff’ wordt vermeden. Zonder bijsturing treden op 1 januari een reeks besparingsmaatregelen en belastingverhogingen in werking, die de Amerikaanse economische groei kunnen doen stilvallen. Dat president Obama zijn vakantie op Hawaii afbreekt en ijlings terugkeert naar Washington, wakkert de hoop aan dat er misschien toch nog een oplossing wordt gevonden.

Over de Amerikaanse woningmarkt was er goed nieuws. De S&P Case/Shiller-index, die de huizenprijzen in de 20 grootste Amerikaanse steden meet, steeg in oktober met 0,7 procent. Jaar op jaar bedraagt de stijging 4,3 procent. Beide cijfers zijn beter dan verwacht.

De Dow Jones sloot 0,2 procent lager op 13.114,59 punten. De breed samengestelde S&P500-index zakte 0,5 procent en de Nasdaq Composite ging 0,7 procent lager.

De grootste klappen vielen bij de consumentgerichte aandelen. Het seizoen van de kerst- en eindejaarsaankopen in de VS was tot dusver geen topper, al was het niet dramatisch. Volgens de marktinformatiedienst MasterCard Spendingpulse namen de kleinhandelsverkopen tussen 28 oktober en 24 december slechts met 0,7 procent toe. De groei was daarmee meer dan de helft kleiner dan in dezelfde periode van 2011, toen 2 procent werd opgetekend. Vrees voor het begrotingsravijn maar ook superstorm Sandy en het drama van Newtown maakten de consumenten voorzichtig met geld spenderen.

‘Ik denk dat mensen zich dit jaar hebben ingehouden, omdat ze bezorgd zijn over de grotere hap uit hun loonbriefje volgend jaar en omdat ze de riem moeten aanhalen. Als je dat al vanaf januari moet doen, letten mensen er op dat ze niet te veel uitgeven’, legde Janna Sampson van OakBrook Investments uit aan Reuters.

Supermarktketen Wal-Mart, die een breed gamma producten verkoopt, ging 0,85 procent lager. Internetwinkel Amazon.com daarentegen kreeg een klap van 3,9 procent. Warenhuisketen Macy’s zakte 1 procent, juwelengroep Tiffany & Co 2,8 procent en kledinggroep Ralph Lauren 3,3 procent. De neerwaartse trend trof ook sportgigant Nike (-2,8%) en boekhandelketen Barnes & Noble (-3,5%). Hoewel er ook in de Verenigde Staten ongetwijfeld veel iPhones en iPads onder de kerstboom lagen, zakte Apple 1,4 procent. Kredietkaartenbedrijf Visa verloor 0,9 procent.

De grondstoffenaandelen gingen hoger, deels door hoop dat de nieuwe Japanse regering maatregelen gaat nemen om ’s lands economie te ondersteunen. Newmont Mining steeg 1,9 procent en Alcoa 1,3 procent.

Na de zware verliezen van de voorbije week herstelde Herbalife 5,2 procent. De producent van voedingssupplementen en vermageringsproducten heeft Moelis & Co ingehuurd als adviseur, om zich te verdedigen tegen de aanvallen van hefboomfondsbeheerder Bill Ackman. Die maakte bekend dat hij het aandeel Herbalife short, omdat het bedrijf volgens hem een soort piramideschema is. Herbalife zou zijn omzet verdraaien, distributeurs te hoge winsten voorliegen en zijn producten veel te duur verkopen.

Research in Motion (RIM), dat in de twee voorgaande sessies bijna een kwart van zijn waarde verloor, herstelde 11,45 procent. RIM maakt de smartphone BlackBerry, die het moeilijk heeft om op te boksen tegen de concurrentie van Apple en Samsung.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud