VS stuwen Azië vooruit

Schoonmaak in Seoul na het eindejaarsfeestje van 2012 - Foto AFP ©AFP

De Aziatische beurzen werden maandag aangevuurd door de Amerikaanse economie, die in het derde kwartaal sterker is gegroeid dan eerst geraamd. Het optimisme werd og aangewakkerd door positieve geluiden van het IMF over de VS.

In plaats van 3,6 procent op jaarbasis is de Amerikaanse economie in het derde kwartaal met 4,1 procent gegroeid, bleek vrijdag. Dat is de sterkste prestatie sinds het laatste kwartaal van 2011.

In een interview met de tv-zender NBC zei IMF-topvrouw Christine Lagarde zondag dat de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie de afgelopen weken duidelijk zijn verbeterd. Ze wees onder meer op de dalende werkloosheid, het besluit van de Federal Reserve om het stimulusprogramma te verminderen en het begrotingsakkoord tussen Democraten en Republikeinen.

De beurs van Seoul sloot 0,7 procent hoger, terwijl Sydney 0,5 procent bijschreef. De beurs van Hongkong noteerde rond 7.45 uur 0,4 procent in de plus. De beurs van Shanghai wist na negen dagen van verlies 0,2 procent winst te boeken. De beurs van Tokio was dicht omdat de Japanners de verjaardag van de keizer vierden.

Een opvallende stijger in Seoul was Hyundai Merchant Marine. De op een na grootste rederij van Zuid-Korea schoot 15 procent omhoog nadat de moederholding, Hyundai Group, plannen aankondigde om bepaalde activa af te stoten, onder meer financiële bedrijven en de hotelactiviteiten. Alles samen zou Hyundai Group voor 3.300 miljard won (2,3 miljard euro) van de hand willen doen.

In Hongkong wint China Mobile 1,3 procent. De grootste mobilofonie-operator van China heeft een deal gesloten met Apple om de iPhone via zijn netwerk te verkopen. Dat kan de grote doorbraak betekenen van het iconische Amerikaanse merk in China.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud