nieuwsanalyse

Waarom beleggers gul Ageas niet belonen

Ageas-CEO kan beleggers voorlopig niet overtuigen dat het gulle dividendbeleid ook de komende jaren kan voortduren ©Lieven Van Assche

'Te mooi om te blijven duren', oordelen analisten over de dividendpolitiek van de verzekeraar.

Recordresultaten én een royaal dividend. Maar toch sturen ondankbare, rotverwende beleggers jouw aandeel dik 1 procent lager. Dat overkomt deze ochtend Ageas   .

Het probleem? Een oud zeer bij de verzekeraar, die het vorig jaar - herinner u slide 32 - al moeilijk had beleggers helder en overtuigend zijn kapitaalgeneratie - de basis van de toekomstige dividendenstroom - uit te leggen. Dit keer is de relevante slide van de beleggerspresentatie nummer 7.

Dit is de slide die Ageas-beleggers zorgen baart. ©Ageas

'Over boekjaar 2017 genereerde Ageas operationeel 511 miljoen euro extra kapitaal. Voeg daar 77 miljoen euro dividenden vanuit de Aziatische joint ventures aan toe en de uitkeringen over het boekjaar zijn nauwelijks gedekt', stipt ING-analist Albert Ploegh aan. 'Wij verwachten niet dat deze vaststelling snel verandert en bijgevolg hebben we onze twijfels over de duurzaamheid van de inkoop van eigen aandelen.'

Ook Degroof Petercam heeft het over een 'onderliggende' kapitaalgeneratie van 588 miljoen euro in 2017. Het merkt op dat je van de 702 miljoen kapitaalgeneratie die Ageas rapporteerde een eenmalige inkomst van 114 miljoen uit een Britse herverzekering moet aftrekken.

Die 588 miljoen is minder dan wat Ageas direct en indirect uitkeert. De 'indirecte' uitkering slaat op de inkoop van eigen aandelen, waardoor er minder 'hongerige mondjes' zijn om de toekomstige winst over te verdelen.  Ageas kondigde afgelopen zomer voor het zevende jaar op rij aan eigen aandelen te zullen inkopen, dit keer voor 200 miljoen euro.

620
Is Ageas te gul?
Ageas laat over boekjaar 2017 620 miljoen naar de aandeelhouders vloeien, meer dan de 588 miljoen kapitaal die de activiteiten afgelopen jaar opleverden

Voeg daarbij het dividend van dik 420 miljoen euro dat Ageas naar zijn aandeelhouders laat vloeien en je komt aan 620 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud