Wall Steet: zelfs Delta neemt hoge vlucht

Niets doet Wall Street meer aan het kopen slaan dan een wat teleurstellende jobcreatie. Want meteen lijkt het zo goed als zeker dat de centrale bankiers nog zeker tot begin 2014 hun stimulus onverkort handhaven.

Zo. Wall Street krijgt nog wat langer doping. Dat lijkt onder Wall Street-economen de consensus nu het jobrapport - waar beleggers door de shutdown 18 dagen geduld voor moesten oefenen - het gewenste resultaat opleverde: een jobcreatie die licht tegenvalt, waardoor de centraal bankiers bepaald niet gehaast zullen zijn om de geldcreatie te temperen. Tot nader order koopt de Federal Reserve maandelijks voor 85 miljard dollar.

Niet dat een soepele Fed de enige reden was voor de recordjacht, die de S&P500 0,6 procent hoger stuurde. De stroom kwartaalresultaten zwelt aan tot Mississippi-proporties en leverde doorgaans goed nieuws op. Netflix pakte donderdagavond met sterke resultaten uit. De online filmverhuurder ging prompt bijna 10 procent hoger uit de startblokken, maar keek bij slot tegen een verlies aan van 9,1 procent tot 322,52 dollar. Die gekartelde daggrafiek is tekenend voor de beurscarrière van Netlfix, dat overtuigde believers én disbelievers telt. De beursgrafiek van de jongste drie jaar doet daarom wat denken aan de betere Alpenrit in de Tour de France. 

Lang niet iedereen is overtuigd van het model van Netflix. Bank of America Merrill Lynch (BofAML) vindt de waardering van het aandeel veel te duur, 'sky high'. Die prijs is maar te verantwoorden als Netflix 140 miljoen abonnees (70 miljoen in de VS, 70 miljoen buiten de VS) zou tellen, luidt het. Dat is nog een heel eind van de huidige 31 miljoen. 70 miljoen is ook een onrealistisch aantal, want dan zou Netflix meer dan twee derde van de Amerikaanse gezinnen als klant moeten kunnen strikken.

BofAML verhoogt het koersdoel wel ... tot 158 dollar. Wat dus nog altijd de helft van de huidige beurskoers is.

Nog bij de stroom cijfers kwam het ingenieursbedrijf Illinois Tool Works, bekend als uitvinder van onder meer de 'sixpack'bijna traditioneel met sterke resultaten. Het aandeel klom een bescheiden 0,6 procent tot 78,04 dollar.

Maar de opmerkelijkste stijger was Delta Air Lines. De tweede grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld rapporteerde over het derde kwartaal een winst van 1,2 miljard dollar, een stuk beter dan verwacht. Dat lijkt te suggereren dat het dieet van Delta stilaan begint te werken. De luchtvaartmaatschappij haalde flink wat oudere kerosineslurpende toestellen uit de lucht en snoeide ook in het vluchtaanbod, met focus op de meer rendabele routes. Het aandeel ging 3,2 procent hoger naar 25,49 dollar, de hoogste koers in jaren. 

Decennialang waren luchtvaartmaatschappijen een trefzekere manier om geld te verliezen, een branche waar slimme investeerders als Warren Buffett graag de draak mee staken als toonbeeld van hoe het niét moet. We durven het nauwelijks zeggen, maar stilaan zullen de Buffetts op zoek moeten naar een nieuw doelwit voor grapjes. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud