Wall Street: aasgieren cirkelen rond Safeway

Op Wall Street nam de Dow Jones wat gas terug. Tegenover de koersval van Caterpillar staat de hoge vlucht van Boeing.

De Dow Jones ging 0,4 procent lager naar 15.407 punten, voor de S&P500 is er na de recente recordjacht 0,5 procent verlies.

Werktuigenreus Caterpillar en vliegtuigbouwer Boeing zijn elkaars tegenpolen. Boeing trok zijn jaarprognose op en ging prompt 5,3 procent hoger naar 129,02 dollar, een record. Caterpillar (83,76 dollar, -6,1%) daarentegen zet het mes in zijn prognoses. De wereldmarktleider in zware werktuigen heeft zwaar te lijden onder de lagere vraag uit de mijnbouwsector. Mijnbouwreuzen als BHP en Rio Tinto zetten de tering naar de nering in reactie op lagere metalenprijzen en zetten de expansieplannen op een lagere pitje.

De lancering van twee nieuwe iPads gaf Apple niet meteen vleugels op de beurs. Dan probeer ik het op een andere manier, moet beleggersactivist Carl Icahn hebben gedacht. Die stuurde midden augustus Apple al eens fors hoger middels twee welgemikte tweets, die lieten uitschijnen dat hij Apple-CEO Tim Cook plant te overtuigen om meer geld naar de aandeelhouders te laten vloeien.

Woensdag tweette Icahn iets gelijkaardigs. ‘Heb Tim Cook een brief gestuurd, die ik morgen zal publiceren op mijn website’, klonk het nogal mysterieus. Volgens CNBC gaat het om een brief over een terugkoopprogramma, maar beleggers reageerden deze keer nauwelijks. Apple sloot 1 procent hoger.

Just sent a letter to Tim Cook. Full letter will be disclosed on my website, the Shareholders’ Square Table, which will be launched tomorrow— Carl IcahnGeverifieerd account (@Carl_C_Icahn) undefined

Het opvallendste aandeel was Safeway, na Kroger de grootste Amerikaanse supermarktketen. Het aandeel sprong 8,1 procent hoger naar 35,58 dollar.

Volgens het persbureau Reuters overwegen enkele private-equityspelers een bod uit te brengen op de keten. Safeway zou Goldman Sachs onder de arm genomen hebben om te zien wat de beste optie is. Safeway kampt al jaren met een kwakkelende verkoop, als gevolg van de scherpe concurrentie van Kroger maar ook nieuwe rivalen zoals Whole Foods Market in het topsegment en prijzenbreker Dollar General in het lagere segment.

Zoals steeds bij bedrijven met versnipperd aandeelhouderschap waar het minder gaat, verzamelen de activistische aandeelhouders zich. De notoire beleggersactivist Jana Partners nam een belang van 6 procent. Sindsdien probeerde het management de revolte te sussen door voor 2 miljard dollar eigen aandelen in te kopen en de onrendabele supermarkten in en rond Chicago te verkopen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud