Wall Street: Alibaba schittert, Whole Foods treurt

Een Whole Foods-winkel in New York. ©Richard Levine

Wall Street heeft een weifelende sessie met lichte winsten afgesloten. Alibaba spurtte hoger na sterke kwartaalresultaten, luxesupermarktketen Whole Foods deed het omgekeerde.

Hoe zit dat nu met de economische groei in de VS in het eerste kwartaal? Beleggers breken er zich het hoofd over, nu de bbp-groei onder druk van een oplopend handelstekort waarschijnlijk in negatief territorium is verzeild. De volgende belangrijke afspraak is pas vrijdag, met het officiƫle banenrapport. Daaruit zal moeten blijken of de misser(s) in het eerste kwartaal van voorbijgaande aard waren.

Gisteren kwam er alvast een bemoedigend signaal. De wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering zijn opnieuw gedaald. Daarmee zit het gemiddelde over de afgelopen maand op het laagste peil in 15 jaar. Maar die cijfers zijn, vanwege hun wekelijks karakter, erg volatiel. Er is dus meer nodig om een beleggers volledig gerust te stellen. Dat vertaalde zich in een zwalpende sessie, maar de Dow Jones eindigde finaal toch een halve procent hoger.

Het Chinese e-commercebedrijf Alibaba schoot 7,5 procent hoger tot 86 dollar. Het bedrijf boekte een omzetgroei van 45 procent in het eerste kwartaal, en verpulvert daarmee de analistenverwachtingen. Beleggers reageren ook verheugd op de promotie van huidig operationeel directeur Daniel Zhang tot CEO, ter vervanging van Jonathan Lu, die vicevoorzitter wordt.

Verliezer van de dag was Whole Foods. De Amerikaanse luxesupermarktketen donderde 9,7 procent lager tot 43,07 dollar. Een fikse afstraffing voor de vertraging van de vergelijkbare omzetgroei (omzetgroei gezuiverd van winkelopeningen en -sluitingen). Whole Foods toont daarmee aan dat de keten het lastig heeft met de concurrentie van 'klassieke' supermarktreuzen als Wal-Mart (+0,5%) en Kroger (+1,2%). Die pasten hun assortiment aan met meer aandacht voor gezonde en biologische voeding. Whole Foods wil terugslaan met de creatie van een aparte, goedkopere keten. Afwachten of dat het juiste antwoord is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud