Wall Street begint 2012 met opsteker

Op de eerste handelsdag van het Amerikaanse beursjaar is Wall Street flink in de plus geëindigd. Een sterk cijfer voor het Amerikaanse ondernemersvertrouwen zette beleggers aan het kopen.

De Dow sloot 1,5 procent hoger op 12.397,46 punten. De S&P500 en Nasdaq stegen respectievelijk 1,6 en 1,7 procent. De verliezers van 2011 werden opgepikt. Zo steeg Bank of America 4,3 procent tot 5,80 dollar. Ook andere financiële instellingen zoals Morgan Stanley, Goldman Sachs en JPMorgan Chase deden het uitstekend. Het omgekeerde was ook waar. Hamburgerketen McDonalds, een sterkhouder in 2011 binnen de Dow Jones-index liet 1,5 procent liggen.

De Amerikaanse ondernemer in de industriële sector was in december onverwacht optimistisch. Daarmee lijkt de Amerikaanse economie zich definitief los te koppelen van de Europese. Het ondernemersvertrouwen in de eurozone hintte maandag op een recessie.

Het Institute of Supply Management meet het ondernemersvertrouwen in de Amerikaanse industrie aan de hand van de ISM-index. Die steeg in december van 52,7 tot 53,9 punten, het hoogste niveau sinds juni. Een cijfer boven 50 wijst op groei, een cijfer onder 50 op een krimp. Economen verwachtten gemiddeld een ISM-index op 53,5 punten.

Ook de grondstoffensector deed het goed. Ook uit China kwam er immers goed economisch nieuws. In december heeft  de Chinese economie een groeikrimp vermeden. Ook de bouwuitgaven stegen in november naar een nieuw hoogtepunt in bijna anderhalf jaar. Dat stuurt huizenbouwers zoals PulteGroup (+3,3%) en DR Horton (+2,9%) flink hoger.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud