Wall Street beleeft slechtste dag in drie weken

De indexen op Wall Street zijn de week in het rood gestart. Wall Street kreeg een verse lading fusie- en overnamenieuws voorgeschotel, maar dat nieuws maakte geen indruk. De zorgen over het economische herstel houden aan.

De gemiddelde Amerikaan verdiende in juli minder dan verwacht, maar spendeerde tegelijk meer dan verwacht. Daardoor sparen Amerikaanse gezinnen nu nog 5,9 procent van hun beschikbaar inkomen, tegenover 6,2 procent in juni. Dat leren cijfers van het Bureau of Economic Analysis, de Amerikaanse dienst voor Statistiek.

De Bank of Japan stelt 10.000 miljard yen (118 miljard euro) extra ter beschikking van Japanse banken in de vorm van kortetemijnleningen met lage intresten. De Japanse beurs ging in een reactie tot 3 procent omhoog maar sloot met 1,5 procent winst. Sommigen vrezen dat de noodmaatregel te weinig om het lijf heeft.

De beslissing viel na een noodvergadering, waarvoor gouverneur Masaaki Shirakawi zijn bezoek aan Jackson Hole, Wyoming, onderbrak, waar een bijeenkomst van centrale bankiers aan de gang was. De roep van Japanse politici werd te groot. Die begonnen zich ernstig zorgen te maken over de aanhoudende klim van de yen en de nefaste impact ervan op de export en de Japanse economie.

De Dow Jones liet 1,4 procent liggen en sloot op 10.009,73 punten. 29 van de 30 aandelen in de Dow sloten lager, enkel Hewlett-Packard koerste hoger. De pc-bouwer, met concurrent Dell in een hevige overnamestrijd verwikkeld voor de dataopslagspecialist 3Par, gaat voor 10 miljard dollar eigen aandelen inkopen. HP won 1,5 procent tot 38,56 dollar.

Dat het opnieuw fusie- en overnamenieuws regende, kon de sfeer op Wall Street niet opkrikken. Chipmaker Intel (-2,2% tot 17,96 dollar) biedt 1,4 miljard dollar voor de afdeling Wireless van de Duitse sectorgenoot Infineon. En biotechbedrijf Genzyme (+3,4% tot 69,91 dollar) is het voorwerp van een vijandig overnamebod van het Franse Sanofi-Aventis.

Cogent, een specialist in biometrische identificatiesystemen, spurtte 24,5 procent hoger tot 11,09 dollar na een bod van de gediversifieerde conglomeraat 3M. Die groep heeft 10,50 dollar per aandeel Cogent veil, goed voor 943 miljoen dollar in totaal.

Netwerkspecialist Cisco Systems (-2,4% tot 20,32 dollar) heeft volgens 'een van de meer betrouwbare bronnen' van de technologieblog TechCrunch een bod gedaan op het internetbedrijf Skype. Skype, het meest gebruikte programma om via internet goedkoop te telefoneren, bereidt een beursgang voor.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud