Wall Street: biotechcrash gaat onverminderd voort

De beurzen in New York verloren maandag voor de tweede opeenvolgende dag terrein. Er was dan ook weinig om vrolijk over te zijn: de Amerikaanse industrie draait op iets lagere toeren en her en der klinken waarschuwingen dat de Russische economie afstevent op een recessie. De biotechsector zette zijn vrijdag ingezette daling voort.

Kijken we eerst even naar de industrie. De voorlopende index van de Amerikaanse maakindustrie, berekend door Markit Economics, viel in maart terug tot 55,5 van 57,1 in februari. Dat betekent dat er nog steeds groei is, maar wel iets minder dan vorige maand.

Het eigengereide optreden van Rusland in de Krim keert als een boemerang terug. De annexatie van het schiereiland zette de VS en de EU er toe aan sancties te nemen tegen Moskou en die beginnen pijn te doen. Een aantal banken, waaronder VTB Capital, voorspelt dat de Russische economie twee kwartalen op rij zal krimpen en dus in een recessie zal belanden. De beurs van Moskou heeft al rake klappen gekregen, investeringen in Rusland zullen teruglopen en de rente op Russisch staatspapier loopt op. Bovendien bestaat de kans dat de sancties nog worden uitgebreid.

De Dow Jones zakte 0,2 procent tot 16.276,69 punten. De breed samengestelde S&P500-index verloor 0,5 procent en de Nasdaq Composite 1,2 procent. Een deel van de verliezen had te maken met winstnemingen, want vorige week steeg de S&P500 1,4 procent dankzij hoopgevende economische cijfers. Later deze week worden overigens nog cijfers verwacht over het Amerikaans consumentenvertrouwen, de bestellingen van duurzame goederen en de inflatie.

In de Dow Jones stonden farmabedrijven als Pfizer (-2,1%) en Merck & Co (-1,6%) onderaan. Ook biotechbedrijven kregen het hard te verduren: Alexion Pharmaceuticals gaf 6,3 procent prijs en Biogen Idec 1,9 procent. De biotechcrash werd vrijdag ingezet nadat een comité van het Congres vragen had gesteld bij de kosten die geneesmiddelen veroorzaken. Gevreesd wordt dat de rekening voor Medicaid, het sociaal gezondheidsprogramma voor mensen met een laag inkomen, te hoog zal oplopen. En dat er dus bespaard zal moeten worden.

Apple deed beter met 1,2 procent winst. Volgens The Wall Street Journal onderhandelt de technologiereus met de kabelmaatschappij Comcast (+0,6%) over het aanbieden van televisiediensten. Amerikanen zouden via een snelle internetverbinding op de kabel en een Apple-kastje tv-programma’s kunnen bekijken. Om voldoende capaciteit vrij te maken zouden de data van de nieuwe televisiedienst gescheiden worden van het andere internetverkeer op de kabel. Als reactie op de mogelijke deal donderde Netflix 6,7 procent lager. Daarbij dient wel vermeld dat het internetstreambedrijf een beresterk beursjaar 2013 kende.

Dat geldt ook voor Tesla Motors, dat 3,8 procent onderuit ging. De fabrikant van elektrische wagens zag zijn aandeel vorig jaar meer dan 340 procent stijgen en won sinds begin dit jaar nog eens ruim 40 procent. Dat beleggers af en toe winst nemen, is dus niet zo verwonderlijk.

Herbalife zwom ook tegen de stroom in, en wel met veel brio. Het aandeel van de verkoper van voedingssupplementen en vermageringsproducten schoot 6,7 procent hoger. Herbalife gaat nog eens drie mannetjes van beleggersactivist Carl Icahn opnemen in de raad van bestuur. Als de aandeelhouders daar op 29 april mee instemmen, zal Icahn 5 van de 13 zitjes bezetten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud