Wall Street blijft in kerstsfeer

Toeristen poseren in de kerstperiode bij de stier van Wall Street ©REUTERS

In New York draaide de eindejaarsrally vrijdag weer op volle toeren. Hoewel er maar weinig sturend nieuws was, gingen de belangrijkste indexen gezapig hoger. Bij de winnaars troffen we onder meer mijnbouwers en onlineverkopers aan.

De halve sessie op kerstavond leverde een rustpauze op, maar op tweede kerstdag gingen de beurzen in New York weer door op hun elan. Begin deze week was er andermaal goed nieuws over de Amerikaanse economie. De groei in het derde kwartaal werd opwaarts herzien van 3,9 tot 5 procent op jaarbasis.

Vrijdag moesten beleggers het met weinig input stellen. Er waren noch bedrijfsresultaten, noch macro-economische cijfers en de meeste andere beurzen in de wereld – onder meer Londen, Parijs en Frankfurt - hielden de deuren gesloten.

Tegen de slotbel werden winsten wel iets kleiner. De Dow Jones klokte uiteindelijk 0,1 procent hoger af op 18.053,71 punten, een nieuw record. De breed samengesteld S&P500-index ging 0,3 procent vooruit, de Nasdaq Composite 0,7 procent.

Hogere prijzen voor goud en zilver zetten de mijnbouwers op winst. Freeport-McMoRan steeg 2,6 procent en Barrick Gold  eveneens. Het Canadese Barrick Gold is de grootste gouddelver ter wereld en baat onder meer mijnen uit in Argentinië, Australië, Chili, de Verenigde Staten en Zambia. Goud werd duurder door speculatie dat China, ’s werelds grootste goudconsument, meer maatregelen zal nemen om de economie aan te vuren, waardoor de vraag naar het edelmetaal zou toenemen.

De onlinehandel heeft er in de Verenigde Staten een uitstekend eindejaarsseizoen op zitten. Volgens marktonderzoeker ComScore zal de verkoop in de maanden november en december zowat 16 procent hoger uitkomen dan in 2013. Bedrijven kwamen vroeger aandraven met promoties en investeerden in betere leveringssystemen. Op Kerstmis zelf schaften heel wat mensen zich online muziek, apps of andere content aan voor toestellen die ze de avond tevoren cadeau hadden gekregen. Amazon.com  won 2 procent en Groupon  3,2 procent.

In de biofarmasector was er 2,7 procent winst voor Gilead Sciences  . Het bedrijf kreeg begin deze week zware klappen nadat een tussenpartij in de medische sector voor de behandeling van hepatitis C de voorkeur gaf aan een middel van concurrent AbbVie. De pil van Gilead, die 1.100 dollar het stuk kost, werd te duur bevonden. Gilead herstelt vrijdag nadat een analist van RBC Capital Markets schreef dat het bedrijf ‘agressief’ eigen aandelen zou moeten inkopen na de koersval. Volgens Michael Yee kan Gilead ‘makkelijk’ het komend jaar voor 10 miljard dollar aandelen inslaan.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud