Wall Street boekt eerste winst van het jaar

Na het zwakke jaarbegin - drie opeenvolgende verliezen - boekte Wall Street dinsdag de eerste winst van 2014. De Dow Jones klom 0,6 procent, de Nasdaq ging 1 procent hoger.

Beleggers trokken zich op aan de stevige krimp van het Amerikaans handelstekort die het beste laat verhopen voor de economische groei in het vierde kwartaal (van 2013). De netto-uitvoer is immers één van de vier grote componenten van het bruto binnenlands product. Het handelstekort zakte van 39,3 tot 34,2 miljard dollar, het kleinste tekort in ruim vier jaar én ruim onder de economenverwachting van 40 miljard.

De export steeg in november 0,9 procent tot zowat 195 miljard dollar, een record. De import, daarentegen, kromp 1,4 procent tot 229 miljard dollar. Die daling is voor een groot stuk een olie-verhaal. Niet alleen daalden de olieprijzen, door hun grote schaliegasvoorraden moeten de Amerikanen lang niet meer zoveel dollars spenderen aan olie uit het Midden-Oosten.

Naast het binnenlandse nieuws weten beleggers ook de opsteker uit Duitsland te appreciëren. Het aantal werklozen daalde er in december met 15.000 - flink meer dan de verwachte 1.000 -, goed voor de scherpste daling in twee jaar. Beleggers hopen dat de groei van het aantal werkenden, via een stijgende consumptie, de Duitse groei zal opkrikken. 

Op Nasdaq ging de online filmverhuurder Netflix 5,6 procent onderuit na een verkoopadvies van Morgan Stanley. Volgens het beurshuis onderschatten beleggers de toenemende concurrentie.

Hetzelfde beurshuis zette maandag ook al Twitter op zijn verkooplijst. Het sociale netwerk verliest daardoor voor de tweede dag op rij stevig terrein. Dit keer ging er 7,3 procent af. Morgan Stanley oordeelt dat de dominante spelers Facebook en Google meer adverteerders aantrekken dan Twitter.

De grootste stijger op Nasdaq was Neurocrine Biosciences met een opstoot van bijna 90 procent tot 18,51 dollar. Het biotechbedrijf pakte uit met goede studieresultaten voor de behandeling van patiënten met spasmen in het gezicht (lippen, oogknipperen) of van ledematen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud