Wall Street: Caterpillar slipt over olievlek

©Bloomberg

De Amerikaanse beurzen sloten met stevig verlies. Ook hier deden de zwaarwegende olieaandelen de belangrijkste beursbarometers extra rood kleuren.

De Dow Jones finishte 1,9 procent lager op 17.502 punten, Nasdaq ging 1,6 procent lager op 4.652 punten. 

Eens te meer zijn het de grote oliemultinationals die het voortouw nemen bij de verkoopgolf. Exxon Mobil gaat 2,7 procent in het rood naar 90,29 dollar, Chevron leverde 3,9 procent in 108,16 dollar. Beide aandelen wegen omwille van hun optisch relatief hoge beurskoers zwaar door in de Dow Jones. De Dow is immers net als bij de lancering in 1896 koersgewogen: een aandeel van 100 dollar weegt 10 keer zwaarder door dan een aandeel van 10 dollar.

Daarnaast zijn er ook iets minder evidente slachtoffers van de tuimelende olieprijs, die vandaag een nieuw dieptepunt sinds midden 2009 bereikt. Caterpillar koerste 5,3 procent lager naar 87,03 dollar. JPMorgan zet de wereldmarktleider in industriële werktuigen op de verkooplijst. Het beurshuis vreest dat Caterpillar direct te lijden zal krijgen onder de kirmpende investeringsbudgetten in de olie- en gassector en indirect ook onder de sluimerende crisis in de grondstoffensector. De dollar noteert immers vooruitlopend op de eerste renteverhoging van de Federal Reserve in negen jaar ook rond het hoogste peil in negen jaar. En die dure dollar vreet aan de vraag naar grondstoffen, die in dollar geprijsd zijn.

Een zeldzame stijger was Gilead Sciences, één van dé succesverhalen op Nasdaq de jongste jaren. De apothekersketen CVS, één van de giganten van de Amerikaanse gezondheidszorg, koos als geprefereerde hepatitis C-behandeling de geneesmiddelen Harvoni en Sovaldi van Gilead. Dat bericht stuurde het aandeel 2 procent hoger naar 96,78 dollar. 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud