Advertentie

Wall Street: Caterpillar wint strijd om Dow-kroon

©REUTERS

De Dow Jones beleefde een vlakke laatste beursdag van 2016. Om het spannend te houden, vechtten Caterpillar en UnitedHealth een robbertje om de Dow-kroon.

Voor Wall Street eindigde een sterk 2016 met een sof. De Dow Jones liet 0,3 procent liggen tot 19.765 punten, maar hield over heel het jaar nog altijd ruim 13 procent winst over. Slechts drie aandelen in de Dow keken tegen verlies aan: Nike (-18%), Coca-Cola (-3%) en Walt Disney (-1%).

Om de laatste dag van het jaar nog een beetje spannend te houden, was er nog een boeiende strijd om de titel van Dow-kampioen. Zowel Caterpillar als UnitedHealth leggen een winst van zo'n 36 procent voor, met uiteindelijk een bandbeedte voorsprong voor Caterpillar. 

UnitedHealth, de grootste ziekteverzekeraar van de Verenigde Staten, profiteert van de sterke groei van zijn dochter Optum, die via onder meer buurtcentra en apothekersbereidingen (Optum Rx) zelf allerhande gezondheidszorg aanbiedt. Bovendien zijn beleggers tevreden dat UnitedHealth aangekondigd heeft in 2017 niet langer mee te doen aan programma's rond de Affordable Care Act (ACA), de hervorming van de gezondheidszorg die uittredend president Obama doorvoerde.

Caterpillar slaat munt uit het optimisme dat de beloofde infrastructuurwerken van een president Trump de winst een boost zullen geven. De wereldmarktleider waarschuwde zelf dat analisten te opitimistisch zijn in hun prognoses voor 2017, maar dat kon de pret nauwelijks drukken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud