Advertentie

Wall Street: concurrent van Solvay overgenomen

Borstbeeld van Ernest Solvay, grondlegger van het Solvay-procédé om natriumcarbonaat (voor glas en detergenten) te produceren. ©Photo News

Op Wall Street zijn twee miljardenovernames in de maak. Staples en Office Depot, specialist in kantoorbenodigdheden, zijn fusiegesprekken gestart. En Tronox wordt een nieuwe concurrent voor Solvay.

De Dow Jones eindigde met 1,7 procent winst.

Staples (+11%) en Office Depot (+21%) hebben fusiegesprekken opgestart, zo meldt de Wall Street Journal. De twee bedrijven zijn gespecialiseerd in de distributie van kantoorbenodigdheden gaande van pennenbakjes tot inktpatronen en archiefdozen. Een combinatie van de twee zou een retailgroep creëren met 35 miljard dollar omzet en duizenden winkels. Door de concurrentie van e-commerce is een consolidatiebeweging in de sector in gang gezet. Twee jaar geleden nam Office Depot al OfficeMax over.

Dat gebeurde onder druk van de activistische aandeelhouder Starboard. Die stuurde de voorbije maanden al aan op een fusie met Staples. Starboard heeft aanzienlijke belangen in zowel Staples als Office Depot. Een fusie zou tot 2 miljard dollar kostenbesparingen kunnen leiden.

Het chemiebedrijf Tronox (+7,5%) staat op het punt de natriumcarbonaatdivisie van FMC over te nemen voor meer dan anderhalf miljard dollar. Daarmee krijgt het Belgisch Solvay een nieuwe opponent. Natriumcarbonaat vormde de basis van Solvay. Oprichter Ernest Solvay voerde thuis constant experimenten uit. Dat leidde tot het Solvay-procédé om natriumcarbonaat, veel gebruikt in de papier- en glasindustrie) te produceren op basis van zeezout, ammoniak en koolzuur. Solvay is nog steeds een van de grootste bedrijven in die markt. Natriumcarbonaat dient onder andere voor de productie van detergenten en glas.

United Parcel Services (+0,4%), de grootste pakjesdistributeur ter wereld, voorspelt voor 2015 een winstgroei van 6 à 12 procent. Dat is een pak minder dan de langetermijnprognose van 9 à 12 procent groei. Het bedrijf wijt dat onder andere aan hogere pensioenlasten en de sterke dollar.

Het bedrijf meldde bovendien dat de winst in het voorbije kwartaal niet groeide, maar stabiel bleef op 1,25 dollar per aandeel. Dat was evenwel geen verrassing aangezien het bedrijf eerder al een winstalarm had uitgestuurd. De voorbije eindejaarsperiode had de groep extra middelen en manschappen - 100.000 interimarbeiders - ingezet, maar de volumes volgden niet zodat de kosten te hoog opliepen. De démarche was een reactie op de kerstperiode van 2013, toen meer dan een miljoen pakjes te laat werden geleverd door een plotse e-commerce-explosie en een tekort aan handen en middelen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud