Wall Street: de Grand Canyon van Amazon

Op Wall Street ging Amazon stevig onderuit. Beleggers lijken stilaan hun geduld verloren te hebben met de Grand Canyon die de resultatenrekening van de onlinewinkel is.

De Dow Jones sloot 0,7 procent lager op 16.960 punten, Nasdaq ging 0,5 procent lager.

Een opvallende daler was Amazon.com, dat een klap van 9,7 procent krijgt naar 324,01 dollar. Het kwartaalrapport van ‘s werelds grootste onlineretailer was typisch voor CEO Jeff Bezos: een euforisch stijgende omzet, bij een microscopische nettowinst. Over het tweede kwartaal spurtte de omzet liefst 23 procent hoger naar 19,34 miljard dollar. Maar onderaan bleef daar minder dan niks van over, met een verlies van 27 cent per aandeel. Ook dit kwartaal stevent Amazon op verlies af.

De onlinegigant spendeert als gek om nog dominanter te worden: zo bouwt het 6 grote verdeelcentra en 15 kleinere sorteercentra om nog méér en sneller producten bij de klant - waar ook ter wereld - te krijgen. Bovendien investeert Amazon handenvol geld aan ‘content’ voor zijn nieuwe smartphone en televisie Prime, om rivaal Netflix bij te benen.

Wall Street kneep lang een oogje dicht voor die Grand Canyon tussen het bovenste en onderste lijntje van Amazon, maar dat engelengeduld lijkt stilaan op. Wat analisten extra verontrust is dat de rek in Amazon Web Services er uit lijkt. Bij het serverpark van die dochter kunnen kleinere bedrijven voor een klein bedrag precies de hoeveelheid rekenkracht afhuren dat ze nodig hebben. Maar die KMO-markt beginnen ook de ‘cloud computing’-dochters van Google en Microsoft stilaan te ontdekken.

Amazon was overigens niet de grootste daler op Nasdaq. Die twijfelachtige eer ging naar Cynk Technology. Dat ‘sociaal netwerk’ zonder activa, omzet of personeel schoot eerder deze maand als een komeet hoger, tot beurswaakhond SEC de handel schorste. Bij de hervatting van de handel tuimelde het aandeel 85 procent naar 2,10 dollar. Wat nog altijd fors is vergeleken met de 6 cent waartegen het obscure bedrijf begin dit jaar noteerde.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud