Advertentie
Advertentie

Wall Street: dollar zet Wal-Mart een hak

Een winkel in Shelbyville, Kentucky ©Bloomberg

Wall Street bewoog niet veel dinsdag, de Dow ging een fractie hoger, genoeg voor een nieuw record. Wal-Mart Stores stelde de beleggers teleur met lager dan verwachte winstcijfers, één van de grootste verliezers was kledinggroep Urban Outfitters

Voor het derde kwartaal op rij is Wal-Mart Stores Inc (76,43 dollar, -4,4%), nog altijd 's werelds grootste kruidenier, erin geslaagd om de omzet op zijn thuismarkt op te krikken. Veel is het niet, maar de nieuwe CEO Doug McMillon heeft daarmee toch één van zijn prioriteiten kunnen waarmaken. En die bestond erin eindelijk de verkoop van de Amerikaanse supermarkten weer op te krikken.

Dit keer stond de omzet buiten de VS onder druk, een gevolg van de sterke positie van de dollar. Die sterke Amerikaanse munt, in combinatie met hogere lonen, zorgde er wel voor dat de winst in het eerste kwartaal daalde. Globaal kromp de omzet van Wal-Mart Stores Inc met 0,4 procent tot 114,8 miljard dollar, de winst zakte met 7 procent tot 3,34 miljard dollar.  

De winst per aandeel kwam uit op 1,03 dollar per aandeel en dat was net onder de marktconsensus van 1,05 dollar. 'We verwachten dat de wisselkoersen de rest van het jaar voor stevige tegenwind zullen zorgen', verklaarde CFO Charles Holley op een conference call. Een tegenvaller voor de besparingen en efficiëntieverhogingen die McMillon al doorvoerde.

De lichtjes teleurstellende kwartaalcijfers zorgden voor een koersdaling van bijna 2,5 procent in de handel voor beurs, het verdict op het einde van de handel was veel zwaarder. De binnenlandse verkopen van Wal-Mart profiteren van lagere benzineprijzenen een dalende werkloosheid, maar over het algemeen blijft de consument voorzichting zijn dagelijkse bestedingen.

Tegenover de dreun die Urban Outfitters (34,61 dollar, -15,0%) kreeg, was de koersval van Wal-Mart maar klein bier. Nochtans deed het topmerk van de groep het uitstekend met beter dan verwachte verkoopcijfes. Maar het merk Anthropologie, dat mikt op vrouwelijke klanten, stelde zwaar teleur. Het groeide maar met 1 procent terwijl de markt op bijna 5 procent had gemikt.  

De beurzen kregen mogelijk ook wat ondersteuning door goede cijfers uit de woningbouw. In april werden ruim 20 procent meer nieuwe werven gestart dan in maart, de sterkste stijging maand op maand sinds 1991. Dat heeft veel te maken met de strenge winter waardoor de cijfers voor het eerste kwartaal uitzonderlijk laag bleven. Residentiële woningbouw is goed voor 4 procent van de VS-economie.

De Dow deed er een goede 13 punten of 0,07 procent bij, goed voor een nieuw record van 18.312 punten. De S&P 500 en de Nasdaq verloren alleibei iets minder dan een tiende procent. Wall Street presteert daarmee een pak minder dan de Europese beurzen, die gemiddeld ruim twee procent wonnen, de Bel20 deed er 1,5 procent bij. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud