Wall Street: energie krijgt klappen

Wall Street sloot met een klein verlies. Beleggers stonden op de rem door de verontrustende geopolitieke ontwikkelingen en het dalend vertrouwen van de markt in de Duitse economie. De lage olieprijs woog op de energie-aandelen.

Aanvankelijk wisten de beurzen niet goed welke kant ze uit moesten, maar halfweg de handelssdag stonden ze op een klein verlies. De Dow Jones levert uiteindelijk minder dan 0,1 procent in, de Nasdaq ging 0,3 procent naar beneden, de S&P 500 sloot bijna 0,2 procent lager.

'Het (dalend) vertrouwen van de Duitse belegger is slecht nieuws en slecht nieuws uit de eurozone heeft op termijn ook een impact in de Verenigde Staten', denkt Walter Todd, chief investment officer bij Greenwood Capital. 'De economische cijfers uit de VS zijn uitstekend, maar als de economische situatie in Europa blijft verslechteren, gaan we daar niet eeuwig immuun voor blijven'.

Eerder op de dag kwam het ZEW, het centrum voor economisch onderzoek uit Mannheim, met de melding dat zijn verwachtingsindex, die het vertrouwen van beleggers en analisten in de Duitse economie meet, sterk was gedaald. De index zakte van 27,1 in juli naar 8,6 in augustus. Economen hadden een cijfer rond 17 verwacht.

Voor de Amerikaanse economie ziet het er een stuk beter uit. Sinds begin dit jaar is de groei van het aantal openstaande betrekkingen sterk toegenomen: er kwamen ruim 19 procent extra vacatures bij. Wetende dat Fed-voorzitter Janet Yellen veel ruimer wil kijken dan de werkloosheidscijfers, is dat een nieuwe indicatie dat een renteverhoging er zit aan te komen.

De sector die het meest onder druk stond, was energie. De S&P 500 Energy Index verloor 0,9 procent, niet zo verrassend met Brent-olie even op zijn laagste peil in 13 maanden. Chevron (127 dollar, -0,5%) was een tijdlang de grootste daler in de S&P 500, de nummer één uit de sector ExxonMobil (98,49 dollar, -0,2%) kon zijn verlies uiteindelijk nog temperen.

De vrees bestond dat er mogelijk een tekort op til was door mogelijke bevoorradingsproblemen vanuit Irak en Libië. Maar omdat de productie van de olie-exporterende landen (OPEC) gestegen is, ebde die vrees weg. En meteen daalde ook de prijs. Ruwe Brent-olie voor september zakte even naar 102,65 dollar, het laagste niveau sinds juli vorig jaar

Intussen vragen steeds meer economen en analisten zich af wanneer de grote klap er zit aan te komen. Het is nu al 1.042 dagen geleden dat de S&P 500 tien procent verloor. 'Het is heel ongewoon dat we al zo lang zonder correctie zitten', aldus Mark Luschini, chief investment strategist van Janney Montgomery Scott. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud