Advertentie
Advertentie

Wall Street: energiewaarden sterker dan terreurvrees

Het cruiseschip Costa Atlantica van Carnival ©REUTERS

De beurzen in New York herstelden maandag na hun slechtste week sinds de maand augustus. Vooral de energiewaarden trokken de kar. De vrees voor nog meer aanslagen zette de reissector op verlies.

Overal ter wereld probeerden maandag ook de financiële markten de terroristische aanslagen in Parijs te verwerken. Dergelijke gebeurtenissen ontlokken vaak een scherpe reactie op de beurzen, maar die is doorgaans slechts van korte duur. In het geval van de Verenigde Staten kleurden de voornaamste indexen donderdag en vrijdag rood, maar maandag gingen ze na een aarzelende start gezwind hoger.

Voor vorige week kende Wall Street zes positieve weken na elkaar, terwijl de zekerheid groeide dat de Federal Reserve al in december de rente zal verhogen. Traders schatten dat er 64 procent kans is dat er volgende maand een renteverhoging komt. Een aantal economische cijfers (consumptieprijzen, industriële activiteit, huizenmarkt) moet daarover deze week meer klaarheid scheppen.

De Dow Jones won 1,4 procent tot 17.483,01 punten. De meer representatieve S&P500-index ging 1,5 procent hoger. De Nasdaq Composite won 1,15 procent.

De olieprijs, die eind vorige week in New York was gedaald tot amper 40,74 dollar per vat, steeg ruim 3 procent en daar smulden de energiewaarden van. Vooral daar ze vorige week serieuze klappen hadden gekregen. Consol Energy, actief in steenkool en aardgas, schoot 7,6 procent hoger. Bij de grote oliemaatschappijen steeg ConocoPhillips 4,9 procent en ExxonMobil 3,6 procent.

In de hotelsector is een nieuwe reus gecreëerd. Marriott International koopt zijn sectorgenoot Starwood Hotels & Resorts Worldwide voor de stevige som van 12,2 miljard dollar. Marriott biedt per aandeel Starwood 2 dollar per aandeel in cash en 0,92 van zijn eigen aandeel. Uit het samengaan van de twee hoteluitbaters ontstaat de grootste hotelgroep ter wereld, goed voor 5.500 hotels. De deal is de grootste in de sector sinds Blackstone in 2007 Hilton inlijfde voor 26 miljard dollar. Dat Marriott met Starwood gaat lopen, is een verrassing, want ook Hyatt Hotels en minstens drie Chinese groepen waren in de running.

De prijs die Marriott betaalt, ligt onder de slotkoers van het Starwood-aandeel van afgelopen vrijdag van 74,99 dollar. Die koers was wel fors vertekend door overnamespeculatie sinds Starwood in april van dit jaar liet weten zijn 'strategische opties' te onderzoeken. Dat verklaart meteen de koersval van maandag: Starwood verloor 3,6 procent. Marriott daarentegen won 1,35 procent.

De vrees dat terreur mensen minder zal doen reizen, woog op luchtvaartmaatschappijen en aanverwante dienstverleners. Delta Air Lines zakte 2,2 procent, American Airlines 1,4 procent en de toeristische website Priceline 2,4 procent. Ook de cruisemaatschappij Carnival (-1,5%) kreeg op haar donder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud