Wall Street: fiscale stimulus in de weegschaal met handelsvrees

Apple stelt woensdag de nieuwe iPhone voor. ©REUTERS

Een nieuwe belastingverlaging stuwt aandelen hoger terwijl de invoertarieven op Chinese goederen het sentiment drukken.

Alle indices op Wall Street staan licht positief. De S&P 500 stijgt 0,3 procent. De republikeinen staan op het punt een nieuwe ronde belastingverlagingen voor te stellen in het Congress. Dat doet beleggers watertanden. Anderzijds drukt de nog steeds dreigende handelsoorlog het sentiment. Vrijdag dreigde president Trump met invoerheffingen op zowat alle Chinese goederen. 

Tesla trekt de kop in de Nasdaq met een winst van bijna 4 procent. De maker van elektrische wagens profiteert van een analistenrapport van de broker Baird. Die voegde Tesla toe aan haar favorietenlijst. Volgens Baird kan het aandeel stijgen door sterke fundamenten. 

Een ander nieuwsbericht geeft het aandeel een duw in de rug. Topman Elon Musk kondigde vrijdag aan dat hij Jerome Guillen, het brein achter de inderhaast opgetrokken productielijn voor het model 3, promoveert tot chef van de autoafdeling. De markt leest daarin dat Musk eindelijk de hulp zoekt die hij nodig heeft. In eeninterview met de New York Times klaagde hij over de hoge werkdruk en hoe die zijn sociaal leven aantast. 

'Jerome is fantastisch,' schreef Musk in een e-mail naar het persbureau Bloomberg. 'Hij heeft al vele keren het verschil gemaakt voor Tesla.'

De aandelen van de autoconstructeur zaten de voorbije dagen in de hoek waar de klappen vallen. Vorige week stapten de chef accounting en de chef HR op. Even ervoor gaf Musk een opgemerkt radio-interview waarin hij een joint rookte. 

Apple  zakt haast twee procent op de Nasdaq. Trump roepte de iPhonemaker op om de smartphones in de VS te maken. Zo niet zou Apple hoge invoertarieven moeten betalen op de producten die het vanuit China de VS invoert. 

Volgens Bank of America Merrill Lynch zou Apple de prijs van een iPhone met 20 procent moeten optrekken om de meerkost om op Amerikaanse bodem te produceren te kunnen doorrekenen. Trump stelde wel belastingvoordelen in het vooruitzicht. De iPhonemaker stelt woensdag haar nieuwste iPhone voor. 

Imran Khan, Chief Strategy Officer bij de socialemediadienst Snap , neemt de benen. Daarmee verdwijnt een van de laatste leiders die het bedrijf in 2017 naar de beurs brachten. Hij blijft wel aan tot Snap een vervanger heeft gevonden.

In minder dan een jaar tijd verving Snap ook de leidinggevenden van het financiƫle, juridische, engineering-, product-, en verkoopsafdeling. Het bedrijf kampt met de hoge verwachtingen. Het groeit wel maar niet snel genoeg. Sinds de beursgang staat het aandeel 60 procent lager.

Twee aandelen profiteren vandaag van adviezen van de bank Wells Fargo.

- Chipproducent AMD  stijgt meer dan 6 procent. Wells Fargo verhoogt het koersdoel fors van 20 naar 34 dollar.

- Wells Fargo is ook positief over de schoenenwinkel Foot Locker . Het verhoogt het advies naar outperform en verhoogt het koersdoel van 50 naar 58 dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect