Wall Street geeft winsten finaal prijs

De elektronicawinkelketen Best Buy heeft er een uitstekend tweede kwartaal op zitten, en mocht dat goede nieuws melden in volle herstelrally op Wall Street. ©REUTERS

Het beursherstel, dat dinsdag over de wereldwijde beurzen trok, is gestrand in Wall Street. De indexen daar trokken aanvankelijk ook vlot hoger, maar in het laatste handelsuur verdampten alle winsten alsnog.

De Dow Jones en de S&P500 gingen finaal 1,3 procent in het rood. De Nasdaq, die steun kreeg van het herstel van de maandag zwaar afgestrafte technologiewaarden, beperkte de schade tot 0,4 procent.

Een echte aanleiding voor het leeglopen van de herstelballon is er niet. Zoals steeds vond persagentschap Bloomberg wel een fondsbeheerder die een uitleg wilde geven, maar zelfs die kwam niet verder dan wat algemene statements. 'Er zijn nog steeds verkooporders die de markt in moeten', klinkt het. 'We gaan niet zomaar even opnieuw omhoog gekatapulteerd worden.' Maar een echte verklaring voor de abrupte omslag van het sentiment, die zich in het laatste handelsuur voordeed, lijkt niemand te hebben.

Apple  wist wel hoger te eindigen, al bleef er van de winsten van om en bij de 5 procent bij de slotbel amper 0,6 procent op 103,76 dollar over. Maandag achtte topman Tim Cook de tijd nog rijp om het aandeel van zijn bedrijf eigenhandig een zetje te geven. Hij stuurde een e-mail naar CNBC-beursanker Jim Cramer, met de boodschap dat alles naar wens verloopt bij de iPhone-maker, zelfs in China. Daarmee vijlde hij de scherpste kantjes van de koersduik, en dinsdag surft Apple helemaal bovenop de herstelgolf. De vraag is of de Amerikaanse beurswaakhond SEC wel zo blij is met de démarche van Cook, die op die manier in volle beurstijd wel koersgevoelige informatie deelde met een enkele persoon, Cramer, die nadien de mail wel gewoon voorlas in de tv-uitzending. Enkele Wall Street-advocaten stellen dat Cook zich daarmee in een grijze zone waagde, waarin de SEC niet al te duidelijk afgebakend heeft wat wel en niet mag.

Ster van de dag, zelfs met het omgeslagen sentiment, was zonder meer Best Buy , dat een kleine 13 procent omhoog schoot. De Amerikaanse elektronicawinkelketen wist de manische bui van de Amerikaanse beleggers te omzeilen met beter dan verwachte cijfers over zijn tweede kwartaal. De winst steeg daarin met 12 procent tot 164 miljoen dollar. Gezuiverd van eenmalige elementen prijkt er een winst per aandeel van 49 cent in de boeken, ruim boven de gemiddelde analistenverwachting van 34 cent per aandeel.

Vooral de omzetcijfers imponeren. Best Buy zag de vergelijkbare omzet, de omzet uit een gelijk aantal winkels, met 3,8 procent stijgen, terwijl analisten op amper 0,9 procent hadden gerekend. De heropleving van de koers belet evenwel niet dat Best Buy over het hele jaar beschouwd nog steeds een dikke 10 procent in het rood staat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud