Wall Street geeft zichzelf corrigerende tik

Wall Street zet de eerste beursdag van het nieuwe jaar lager in, en dat voor de eerste keer sinds 2008. Na het uitstekende beursjaar 2013 stelt zich nu de vraag of de rit toch niet iets te wild was.

De drie toonaangevende indexen op Wall Street geven zichzelf een corrigerende tik na het uitstekende beursjaar van 2013. Vandaag zakt de Dow Jones 0,6 procent, de Nasdaq en S&P500 verliezen respectievelijk 0,6 en 0,8 procent. 

De vrijgegeven macro-economische data zijn nochtans niet meteen slecht. De ISM-index, die het vertrouwen van de inkoopmanagers meet, zakt in december licht van 57,3 naar 57. De Amerikaanse fabrieken doen het dus iets minder goed, maar de index ligt evenwel boven de verwachte 56,8. De soortgelijke PMI-index van financieel onderzoeksbureau Markit stijgt wel van 54,7 naar 55. 

Waar de markt eerder van wakker ligt, zijn de uitstekende resultaten van het afgelopen beursjaar. De S&P500-index - de breedste graadmeter op Wall Street - ging in 2013 met bijna 30 procent hoger, de beste prestatie sinds 1997. De Dow deed 27 procent beter, de Nasdaq 38 procent.

Veel beleggers vrezen dat die uitstekende resultaten niet helemaal matchen met de economische realiteit. Analist Mike O'Rourke van beurshuis JonesTrading adviseert beleggers zich conservatief op te stellen. 'De markt heeft een mooie rit gemaakt, maar de economie is niet zo goed als de markt laat zien. Dat is niet helemaal in balans.'

Verliezer van de dag op de Nasdaq is Apple. Beurshuis Wells Fargo haalt het aandeel van zijn kooplijst. Dat laat zich meteen voelen. Apple dondert 1,3 procent lager.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud