Advertentie
Advertentie

Wall Street: Grootste koperdelver snoeit dividend

De Dow Jones sloot met 0,6 procent verlies.

Whiting Petroleum (-20%) , dat schalieolie oppompt in de VS, haalt 1 miljard dollar vers kapitaal op via de uitgifte van nieuwe aandelen. Het nieuws komt keihard aan bij aandeelhouders. Het bedrijf had zich enkele maanden geleden in de etalage gezet. Het ging onder andere aankloppen bij Exxon Mobil en drie andere oliegroepen maar die hapten niet toe of wilden niet de gewenste prijs betalen. Whiting kocht vorig jaar nog een sectorgenoot maar zag de winstmarges intussen slinken door de val van de olieprijs. Met het verse kapitaal en de uitgifte van nieuwe obligaties wil het zijn balans opkuisen. Schalieoliebedrijven in de VS hebben dit jaar al zo'n 8 miljard dollar opgehaald. Whiting plaatst de nieuwe aandelen aan 30 dollar per stuk, bijna een kwart onder de laatste slotkoers.

Volgens Daniel Dicker, een voormalige olietrader die nu voor TheStreet schrijft, moet het ergste nog komen voor de oliesector. Er zullen eerst enkele tientallen bedrijven over kop moeten gaan of een zware herstructurering ondergaan – waarbij honderdduizenden banen kunnen sneuvelen – vooraleer de olieprijs weer zal gaan stijgen. Zijn redenering is dat de meeste producenten van schalie-olie in de VS tot dusver hun productieniveaus gewoon hebben behouden. Ze hebben hoogstens hun investeringsbudgetten wat teruggeschroefd, in afwachting dat de olieprijs weer klimt. Maar daarmee zitten ze in een ‘Catch 22’: het is net doordat ze afwachten en geen doortastende maatregelen nemen dat de olie zo goedkoop blijft. In plaats van beloftevolle olieprojecten startklaar te houden, zouden ze die projecten volledig moeten stilleggen en niet uitvoeren

Freeport-McMoran (-0,8%), de grootste beursgenoteerde koperderlver ter wereld, snoeit in het dividend. Het wordt met zomaar even 85 procent verlaagd. 'Een voorzorgsmaatregel om onze balans te versterken in deze volatiele tijden', meldde het bedrijf. Het bespaart daarmee zo'n 1 miljard dollar uit. Freeport nam in 2012 twee bedrijven uit de olie- en gassector over, om wat minder afhankelijk te worden van de metaalprijzen. Maar dat draaide nog niet zo goed uit. Sindsdien is het aandeel gehalveerd. Analisten van Morgan Stanley verlaagden bovendien hun prognoses voor de koperprijs met 16 procent, het gevolg van de groeivertraging in China.

Een opmerkelijke carrièrewissel nog op Wall Street. De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley laat weten dat haar financieel directeur Ruth Porat het bedrijf verlaat en aan de slag zal gaan bij de internetgigant Google. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud