Advertentie

Wall Street: het duurste item op de schappen van Dollar General

Wall Street boekte winst. Apple nam de hele markt op sleeptouw, al bleef Microsoft wel op de pechstrook.

De Dow Jones sloot 0,7 procent hoger op 14.932 punten, Nasdaq koerste 1 procent hoger op 3.649 punten. Nasdaq sloeg munt uit de sterke koersprestatie van zwaargewicht Apple, dat 1,8 procent steeg naar 497,35 dollar. Exact een jaar geleden piekte het aandeel van de IT-reus rond 700 dollar, vlak voor de Californiërs de iPhone 5 ontvouwden. Nu doet de geschiedenis zich dunnetjes over in de aanloop naar de voorstelling van de iPhone 5S op 10 september.

Pijnlijk is het contrast met Microsoft. In een poging weer iets te betekenen in smartphones, kondigde de softwarereus maandag aan 5,4 miljard euro uit te trekken om de mobieltjes van Nokia over te nemen. Die deal stoot op zijn zachtst gezegd op flink wat scepsis. Morgan Stanley haalde dinsdag het aandeel van de kooplijst. Analist Keith Weiss vreest dat de integratie van Nokia een mijnenveld wordt dat de handen van de toekomstige nieuwe CEO vastbindt en minder ruimte geeft om schoon schip te houden. Microsoft ging 2,2 procent lager naar 31,20 dollar.

Een opmerkelijke stijger was Dollar General, met een winst van 4,7 procent naar een recordpeil van 56,39 dollar. Die keten is alomtegenwoordig in het Amerikaanse straatbeeld als marktleider in 'dollar stores', kleine winkels waar zuinige consumenten alle basisbenodigheden tegen bodemprijzen vinden. Letterlijk duizenden producten kosten er minder dan 1 dollar per stuk. 

Die kampioen van de lage prijzen is ironisch genoeg in 2009 naar de beurs gebracht door bankiers die hun shopping eerder op Fifth Avenue doen: Goldman Sachs en KKR. Sinds die beursgang tegen 21 dollar is de beurskoers 'met dank' aan de crisis bijna verdrievoudigd.

Over het tweede kwartaal steeg de omzet met een beter dan verwachte 5,1 procent. Dit dankzij een groter aanbod van tabak in de winkels. Rokers stappen meerdere keren per week een winkel binnen en zo'n 'repeat shoppers' zijn een goudmijn voor dollar stores, omdat ze naast sigaretten ook nog andere producten - zoals speciale 'Halloween-snoep' - meegraaien.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud