Trump zet rem op Wall Street

Brandweerlui blussen een brand in North Andover, een stadje iets ten noorden van Boston, na een reeks explosies op het aardgasnetwerk. ©REUTERS

De Amerikaanse beurzen konden vrijdag kleine openingswinsten niet vasthouden. President Trump lijkt vast te houden aan de bijkomende heffingen op Chinese producten.

Het sentiment bij beleggers zat aanvankelijk tamelijk goed nu er zicht is op een hervatting van de Amerikaans-Chinese handelsbesprekingen. Wanneer de twee landen weer rond de tafel gaan zitten, is evenwel onduidelijk. Bloomberg vernam echter dat Trump zijn administratie opdracht heeft gegeven door te gaan met de voorbereiding van importheffingen op Chinese producten ter waarde van 200 miljard.

Dat nieuws deed de kleine winsten wegsmelten. De Dow Jones en de S&P500 eindigden vlak, de Nasdaq Composite verloor 0,05 procent. Een van de duidelijke verliezers was Apple, dat 1,1 procent kwijtspeelde. De maker van de iPhone waarschuwde vorige week dat nieuwe tarieven zijn productiekosten kunnen opdrijven.

De financiële aandelen boden wat weerstand. Ze zaten in de lift nu de Amerikaanse lange rente weer tegen 3 procent aanschurkt. De rente op de tienjarige staatsobligatie ging even voor 16 uur zelf even over die grens, tot 3,0014 procent. Een hogere rente is een meevaller voor banken, omdat hun marges meteen verbeteren. Citigroup won 0,6 procent en Morgan Stanley 1 procent.

De Amerikaanse kleinhandelsverkopen stegen amper in augustus, raakte voorbeurs bekend. Ze waren slechts 0,1 procent hoger dan in juli, wat meteen de kleinste maand-op-maandstijging in zes maanden was. Kledingbedrijven verkochten 1,7 procent minder, grootwarenhuizen 1 procent minder. Gap zakte 1,6 procent en Urban Outfitters 3,9 procent.

Een mokerslag kreeg NiSource. Het nutsbedrijf, dat via zijn dochter Columbia Gas zowat 3,5 miljoen gezinnen van aardgas voorziet in zeven Amerikaanse staten, donderde  11,7 procent lager. In drie steden in de buurt van Boston, Massachusetts waren er 39 ‘incidenten’ – het ging om explosies en branden - op het aardgasnetwerk van Columbia Gas. Daarbij kwam een persoon om het leven toen door een explosie een schoorsteen op zijn auto viel. Er raakten ook 13 mensen gewond, van wie een in kritieke toestand verkeert. Verscheidene huizen raakten beschadigd en 8.000 klanten in Andover, North Andover en Lawrence moesten geëvacueerd worden. Om veiligheidsredenen werden ook ruim 18.000 huizen en bedrijven zonder stroom gezet. Volgens Amerikaanse media is het de grootste dergelijk ramp in de Verenigde Staten sinds 2010.

Een grootscheeps onderzoek is opgestart om na te gaan wat er misging met de gasleiding. Blijkbaar werd er kort voor de explosies gewerkt aan de leidingen, wat zou kunnen wijzen op nalatigheid. Andere bronnen hebben het over een te hoge druk op de leidingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect