Wall Street: koersverlagende cholesterol

©Bloomberg News

Wall Street trapte de week met lichte winst af. Farmareus Eli Lilly ging hard onderuit.

De Dow Jones  sloot 0,3 procent hoger op 17.131 punten, voor Nasdaq was er 0,2 procent winst.

Eli Lilly  tuimelde 7,8 procent naar 79,45 dollar. Het farmabedrijf stopt het onderzoek naar zijn cholesterolmedicijn evacetrapib. Eli Lilly heeft het middel op 12.000 patiënten getest, wat meteen betekent dat het tientallen of zelfs honderden miljoenen voor niets heeft geïnvesteerd.

Analisten zagen in het cholesterolmiddel een potentiële blockbuster, met jaarlijkse piekverkopen van meer dan 1 miljard dollar. Eli Lilly had gehoopt dat evacetrapib het niveau van goede cholesterol bij patiënten zou opkrikken en zo hartaandoeningen zou afremmen. Maar dat blijkt dus onvoldoende het geval te zijn.

Rivaal Merck , die een medicijn met een gelijkaardige werkingsmechanisme aan het uittesten is, ging 0,6 procent lager naar 50,71 dollar. Amgen en Regeneron , die eerder dit jaar van de FDA groen licht kregen voor hun cholesterolmedicijnen, winnen terrein nu er minder concurrentie op de markt dreigt. 

Nu het bod van Dell op de serverproducent EMC officieel is, zijn beleggers niet echt enthousiast meer. Het aandeel ging 1,8 procent hoger naar 28,35 dollar. Dat is ruim onder de 33,15 dollar die Dell in theorie biedt. Maar de computerfabrikant biedt slechts 24,05 dollar cash, de rest verloopt via een 'schaduwaandeel' in het softwarebedrijf VMWare. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud