Wall Street licht hoger richting Fed-stimulus

In New York gingen de aandelenbeurzen woensdag licht hoger. Beleggers waren opgelucht dat het Duits grondwettelijk hof de laatste hinderpaal voor het permanent Europees noodsfonds ESM uit de weg heeft geruimd, zij het onder voorwaarden. Maar zij keken nog meer vooruit naar wat de Fed gaat doen.

Het open market committee van de Federal Reserve vergadert woensdag en donderdag over het monetaire beleid. Donderdag om 18.30 uur Belgische tijd weten we welke bijkomende maatregelen Bernanke & co uit hun hoed toveren om de economische groei aan te zwengelen. De meeste economen verwachten dat er een derde rondje van obligatie-aankopen komt met vers gedrukte dollars.

Maar het zou kunnen dat de beloofde termijn voor het hanteren van een rente dicht bij nul gewoon wordt verlengd. Het Amerikaans bbp groeide in het tweede kwartaal slechts met 1,7 procent op jaarbasis, volgens de tweede raming, een duidelijke vertraging tegenover het eerste kwartaal (2,0%). Intussen noteert de werkloosheid al 43 maanden op rij boven de 8 procent.

Rond 20 uur wint de Dow Jones 0,2 procent, de S&P500-index 0,25 procent en de Nasdaq Composite 0,3 procent.

Facebook schoot 7,7 procent hoger, met dank aan Mark Zuckerberg. In een toespraak op de TechCrunch Disrupt-conferentie in San Francisco gaf de topman van het sociaalnetwerkbedrijf dinsdag toe dat er fouten zijn gemaakt. Facebook zette onder meer te zwaar in op de programmeertaal HTML5, waarmee het een applicatie wou bouwen voor mobiele toestellen zonder aanpassingen te hoeven doen naargelang het platform. Die applicatie bleek echter onvoldoende betrouwbaar. Daarom worden nu applicaties ontwikkeld voor elk mobiel besturingssysteem afzonderlijk. Daarmee moet het mogelijk zijn beter in te spelen op de mobiele advertentiemarkt. Facebookers socialiseren steeds meer via hun smartphone. Volgens de nieuwssite Business Insider liet Zuckerman echter een probleem onbesproken: Amerikaanse jongeren vinden Facebook niet meer cool.

Het aandeel Zynga dikte 10 procent aan. Dinsdag moest het nog 1,1 procent lager nadat alweer een manager was opgestapt. Zuckerberg verklaarde echter dat de business van de maker van sociale games goed loopt.

Zoals verwacht lanceerde Apple een nieuwe versie van de iPhone. De zesde versie, die als iPhone5 door het leven zal gaan, is de meest ingrijpende hertekening van het multifunctionele mobieltje. De iPhone5 is de dunste en lichtste telefoon die Apple al heeft gebouwd en heeft een groter scherm dan zijn voorganger. Over het nieuwe hebbeding was echter al zoveel op voorhand uitgelekt dat beleggers er niet direct warm van werden. Het aandeel Apple, dat dit jaar al zo’n 60 procent aan waarde won, ging toch 1,4 procent hoger. 

De huizenbouwers reageerden op een optimistisch analistenrapport. Hui Shan, econoom bij Goldman Sachs, denkt dat de Amerikaanse huizenmarkt, die sinds het einde van de financieel-economische crisis van 2008/2009 bleef slabakken, eindelijk zal herstellen, vooral dankzij nieuwbouw. PulteGroup won 6 procent, KB Home 4,3 procent en Toll Brothers 4,2 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud