Advertentie

Wall Street lost rem na Fed-notulen

Na de uitschuiver op dinsdag boekte Wall Street opnieuw winst. Eerst met de handrem op, maar die werd gelost nadat de Fed-notulen waren gepubliceerd.

De Dow Jones ging na een makke ochtendhandel toch 0,5 procent hoger naar 16.985 punten, voor Nasdaq was er 0,6 procent winst naar 4.419 punten. 

In de namiddag in de Verenigde Staten werden de notulen van de Fed-vergadering van 17 en 18 juni vrijgegeven. Daaruit bleek dat er een consensus is in de Fed om het stimulusprogramma in oktober te stoppen met een laatste slag van 15 miljard aan aankopen van staatsobligaties en herverpakte hypotheken. Maar er kwam nog geen duidelijkheid over het rentebeleid. Economen houden rekening met een basisrente van 0,5 procent tegen midden 2015, wat zou betekenen dat de Fed tegen dan twee keer de rente zou verhogen. Maar de directeurs zijn het nog niet eens.

De afbouw gaat maar door als voorzitter Janet Yellen de arbeidsmarkt voldoende hersteld inschat. Ze bekijkt met argusogen de ‘brede’ werkloosheidsgraad, met 12,1 procent nog dubbel zo hoog als de officiële werkloosheid volgens de enge definitie. Het brede cijfer houdt rekening met mensen die tegen hun zin slechts deeltijds werken en met  ontmoedigde Amerikanen die voorlopig niet meer zoeken naar een baan.

Alcoa (+5,66%), de vroege vogel met resultaten, ging fors hoger. Niet dat de aluminiumgigant euforisch is over de grondstoffenmarkten. Beleggers zijn enthousiast over hoe Alcoa zich wapent in de moeilijke markt: sinds 2007 legde het meer dan een kwart van zijn aluminiumsmelters stil om het hoofd te bieden aan de overcapaciteit. Bovendien probeert Alcoa de marges op te krikken door hoger op de ‘waardeketting’ te gaan zitten. Zo betaalde het onlangs nog bijna 3 miljard dollar om Firth Rixon over te nemen, een Engelse fabrikant van aluminium onderdelen voor vliegtuigmotoren. 

Ook American Airlines (+4,12%) kreeg een duw omhoog. De luchtvaartmaatschappij toonde zich, in tegenstelling tot haar doemdenkende Europese concullega’s, optimistisch over de wereldwijde vraag naar vliegreizen en verhoogde haar prognoses voor de winstmarge. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud