Advertentie
Advertentie

Wall Street: McDonald's versus vijf gasten

©AFP

Op Wall Street kon de Dow Jones de recordreeks niet doorzetten. De boosdoener was McDonald’s. De verdere daling van de olieprijs zette Chevron en ExxonMobil flink onder druk.

De grootste daler in de Dow Jones was McDonald’s. De hamburgergigant liet 3,8 procent liggen tot 92,61 dollar. Beleggers zijn de jongste tijd niet verwend met de omzetcijfers, maar dan nog vielen de cijfers voor november erg zwaar op de maag.

Wereldwijd zakte de verkoop - gezuiverd voor winkelopeningen - 2,2 procent. Dat is nog een stuk slechter dan gevreesd. De toestand is vooral op de Amerikaanse thuismarkt zorgwekkend te noemen, met een daling van 4,6 procent. Dat is de meest belabberde prestatie sinds begin 2003.

Advertentie

De reden is in twee woorden samen te vatten: ‘vijf gasten’. ‘s Werelds grootste hamburgergroep laat zich in de VS bij jongeren de kaas van het brood eten door kleinere, hippere rivalen zoals Five Guys en Shake Shack. Bovendien heeft McDonald’s met de toevoeging van wraps, lattes en zelfs havervlokken zijn menu tot ‘supersized’ proporties laten uitgroeien. En in dat kluwen vindt de klant zijn weg niet meer terug. Net als het personeel overigens, waardoor de wachttijden in de restaurants toenemen.

De olieprijs zakte meer dan 4 procent tot het laagste peil sinds 2009. Chevron (-3,7%), ExxonMobil (-2,3%) en ConocoPhillips (-4,2%) verloren daardoor flink terrein. Die laatste snoeit in zijn investeringen.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.