Wall Street: Meststoffen in trek door Mosaic

©Reuters

Het meststoffenbedrijf Mosaic heeft er een onverwacht sterk kwartaal opzitten. Johnson & Johnson daarentegen voorspelt voor dit jaar een winstdaling.

De Dow Jones eindigde onveranderd.

Morgan Stanley (-0,4%) zag zijn nettowinst in het vierde kwartaal stijgen tot net boven 1 miljard dollar. Maar analisten hadden op meer gerekend. Net als bijvoorbeeld Goldman Sachs boekte Morgan Stanley opmerkelijk minder inkomsten uit obligatiehandel. Die inkomsten daalden zelfs tot het laagste peil sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008. Het aandeel heeft sinds begin dit jaar al 10 procent van zijn waarde verloren.

Johnson & Johnson (-2,6%) heeft last van de sterke dollar. De verkopen in de VS stegen in het voorbije kwartaal met 7,4 procent, maar de internationale verkopen zakten met 6,7 procent als gevolg van de sterke dollar. Voor 2015 rekent het bedrijf op een winstdaling. Goldman Sachs zette het aandeel vorige week nog op de verkooplijst. Het beurshuis vreest dat Johnson & Johson dit jaar minder nieuwe medicijn op de markt zal lanceren dan in de voorbije jaren het geval was. Nieuwe producten zijn belangrijke groeimotoren voor farmabedrijven. Voor Johnson & Johnson waren dat bijvoorbeeld medicijnen voor de behandeling van hepatitis C en diabetes.

Het meststoffenbedrijf Mosaic (+3,6%) heeft er een onverwacht sterk vierde kwartaal opzitten. 'We waren voorzichtig optimistisch voor het vierde kwartaal. But customers came to the market in force', zegt CEO Jim Prokopanko. 'De vraag naar kalium- en fosfaatmeststoffen heeft onze verwachtingen overtroffen.' Daardoor lagen de verkoopvolumes en de winstmarges boven de oorspronkelijke richtlijn. Het bedrijf verhoogt dan ook zijn winstprognose. Volgens analisten heeft het herstel van de prijzen voor sohja en maïs de voorbije maanden een belangrijke rol gespeeld in het marktsentiment.

Delta Air Lines (+7,3%) boekte in het vierde kwartaal 649 miljoen dollar nettowinst, exclusief eenmalige elementen. De cijfers werden onder andere gestuwd door de lagere olieprijs. Die zorgde ervoor dat de brandstoffactuur van het bedrijf 342 miljoen dollar lager lag dan een jaar eerder.Tegelijkertijd zit het aantal binnenlandse reizigers in de lift. De zes grote luchtvaartmaatschappijen in de VS zullen naar volgens analisten een gezamenlijke kwartaalwinst van 2,7 miljard dollar boeken. Een record.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud