Wall Street neemt achtbaanritje met Janet

Wall Street kende een kabbelende beursdag tot de nieuwe Fed-voorzitter Janet Yellen op het einde van de eerste persconferentie even uit haar rol viel.

In het laatste uur handel ging de Dow Jones eventjes onderuit. De reden? In een voor de rest behoorlijk saaie persconferentie maakte Janet Yellen in haar debuut als Fed-voorzitter een beginnersfoutje.

En wel in het antwoord op de vraag hoe veel tijd er zal liggen tussen het einde van de stimulus - tegen het huidig tempo ergens deze herfst - en de eerste renteverhoging. Voorganger Ben Bernanke zou zich op de vlakte gehouden hebben, maar Yellen plakte er ietwat onhandig een tijdstip op (zes maanden). Dat suggereerde prompt dat Yellen verwacht in het voorjaar van 2015 de rente op te krikken, terwijl de meeste economen maar op het najaar van 2015 mikken.

Uiteindelijk tikte de Dow Jones na een tussentijdse val zo'n 150 punten een al bij al bescheiden 0,7 procent lager af op 16.222 punten. 

Eerder trok JPMorganChase (58,30 dollar, +0,4%)  alle aandacht naar zich toe. De zakenbank heeft nu toch haar omstreden fysische handel in grondstoffen verkocht en wel voor 3,5 miljard dollar aan het Zwitserse Mercuria. Daarmee treedt Mercuria - dat geleid wordt door twee ex-managers van Goldman Sachs - meteen toe tot het kruim van de commoditytraders en wordt het een sterke concurrent voor Glencore Xstrata.

Blijkbaar waren ook de Australische investeringsbank Macquarie en de Amerikaanse private-equitygroep Blackstone in de running voor de grondstoffenhandel van JPMorgan, zo meldt Reuters. JPMorgan behoudt voor alle duidelijkheid wel zijn traditionele activiteit van handel in grondstofderivaten. Waaronder de omstreden optiehandel in voedingsproducten en voedingsgrondstoffen. 

FedEx Corp (138,38 dollar, -0,1%), de exploitant van 's werelds grootste luchtvrachtmaatschappij, snoeit in zijn winstprognose voor dit jaar nadat een ongemeen strenge winter honderden vluchten aan de grond hield waardoor pakjes en documenten moeilijker op hun bestemming raakten. FedEx rekent nu op een jaarwinst tussen 6,55 en 6,80 dollar per aandeel tegenover eerder 6,73 à 7,10 dollar. De gemiddelde prognose van het analistenlegertje bedroeg 6,90 dollar.

Daarmee sluit de groep aan bij het rijtje autoproducenten, detailhandelaars en restaurantketens die eerder al de extreme koude met de vinger wezen voor hun zwakkere kwartaalcijfers. Het aandeel wint niettemin terrein en dat komt omdat FedEx een optimistische kijk heeft op de groei voor de rest van dit jaar en daarna. Het bedrijf verwacht nu dat de industriële productie in de VS dit jaar met 3,4 procent zal groeien en volgend jaar zelfs met 3,7 procent. In december bedroeg die prognose van FedEx nog 3,1 en resp. 3,6 procent.

Overigens boekte FedEx, dat beschouwd wordt als barometer van de Amerikaanse industrie, het kwartaal tot 28 februari een winst van 1,23 dollar per aandeel, duidelijk onder de marktverwachting van 1,46 dollar. De hard winter roomde 125 miljoen dollar af van de operationele winst, zo becijferde Memphis. De ambitie om tegen het einde van 20&6 de kosten met 1,7 miljard dollar te verminderen, blijft overeind.

UPS (96,95 dollar -0,5%) dat een normaal boekjaar heeft, maakte op 30 januari al tegenvallende cijfers bekend maar noemde naast de winter ook het succes van de onlineverkoop als 'boosdoener'. Daardoor moest het grootste pakjesbedrijf ter wereld, veel meer tijdelijk personeel in dienst nemen om alle zendingen te kunnen verwerken. En stegen de kosten meer dan gepland.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud