Wall Street: nieuw Dow-record op rustige handelsdag

Wall Street nam donderdag een adempauze, maar de Dow Jones wist de rustige handelsdag toch te besluiten met een nieuw recordje. De andere indexen tekenden lichte verliezen op.

Er waren ook enkele minder goede economische data. De verkoop van bestaande woningen in de Verenigde Staten is gezakt tot het laagste niveau in bijna een jaar. Het aantal transacties zakte met 4,3 procent in november tegenover oktober tot 4,9 miljoen, een gevolg van hogere hypotheekrentes en een kleiner aanbod, aldus de National Association of Realtors.

De markt had gerekend op 5 miljoen transacties. Het gaat ook om een daling met 1,2 procent tegenover november 2012 en dat is de eerste achteruitgang jaar-op-jaar in meer dan 2 jaar. Tegenover een jaar eerder stegen de prijzen met 9,4 procent tot gemiddeld 196.300, een gevolg van het lage aanbod.

De aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten van vorige week dan. Economen gingen uit van een daling tot 336.000, maar het aantal steeg met 10.000 tot 379.000. Dat is het hoogste peil in negen maanden.

Na de rally van woensdag - die volgde op een eerste tapering door de Fed - deed Wall Street het rustig aan. De Dow Jones eindigde 0,1 procent hoger op 16.179,08 punten, een nieuw record. De brede S&P500 zakte 0,1 procent en de Nasdaq 0,3 procent.

Softwarespecialist Oracle (36,60 dollar, +5,8%) pakte woensdag na beurs uit met kwartaalcijfers en die werden duidelijk gesmaakt door de markt. Het resultaat dat de nummer twee van de sector neerzette was beter dan verwacht en bovendien wijzen de vooruitzichten erop dat het bedrijf eindelijk weer behoorlijk gaat groeien. De nettowinst zakte in het voorbije kwartaal met slechts 1 procent tot 2,6 miljard dollar. Marktleider SAP profiteerde mee van de goed-nieuws-show van Oracle en won 2,7 procent in Frankfurt.

De melding van Facebook (55,05 dollar, -0,9%) dat het bedrijf en enkele aandeelhouders 70 miljoen aandelen verkopen, woog op de koers van de sociale-netwerksite. Meer dan 27 miljoen aandelen worden door Facebook zelf van de hand gedaan. Het bedrijf wil op die manier zijn kapitaal verstevigen. Ruim 41 miljoen aandelen komen van stichter Mark Zuckerberg. Het pakket van de CEO is 2,3 miljard dollar waard.

Bijna één miljard daarvan wil Zuckerberg aan een goed doel schenken. Daarmee doen Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan al een stuk beter dan in 2012 toen ze bleven steken op een klein half miljard aan schenkingen. Om Warren Buffet naar de kroon te steken zullen ze echter nog een tandje moeten bijsteken. Die gaf in 2012 liefst 3,1 miljard dollar van zijn fortuin weg voor het goede doel. Hoeveel Buffett dit jaar al rondstrooide is niet duidelijk.

De slechte huizencijfers haalden bouwbedrijven onderuit. KB Home donderde 6,15 procent omlaag, Toll Brothers zakte 1,1 procent en Lennar Corp 1 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud