Wall Street: Nike spurt naar record

©AFP

Wall Street boekt herstelde enigszins na een geruststellende boodschap van Janet Yellen. Op Nasdaq ging biotech echter hard onderuit.

Na een reeks mindere dagen boekte de Dow Jones  0,7 procent herstel naar 16.312 punten. Voor Nasdaq was er echter 1 procent verlies naar 4.686 punten, vooral door de kaalslag in biotech: de Nasdaq Biotechnologie-index tuimelde 5,1 procent.

Beleggers zijn opgelucht nu Federal Reserve-voorzitter Janet Yellen tijdens een toespraak in Boston verzekerde dat de Amerikaanse economie sterk genoeg is om later dit jaar een renteverhoging te verteren. Vrijdag bleek ook dat de Verenigde Staten volgens de jongste cijfers in het tweede kwartaal een groei neerzette van 3,9 procent, nog iets meer dan eerder gemeld. 

De opmerkelijkste stijger was Nike . De wereldmarktleider in sportartikelen kwam donderdagavond met opvallend sterke resultaten. In het kwartaal tot eind augustus steeg de omet 5 procent tot 8,41 miljard dollar. Zonder de impact van de dure dollar stegen de verkopen jaar op jaar met 14 procent. De nettowinst sprong 23 procent hoger.

Twee factoren stemden beleggers extra tevreden. Ten eerste was er duidelijk beterschap in China, jarenlang een vlek op het blazoen van de Amerikanen. De omzet in de Volksrepubliek ging 30 procent hoger.

Minstens even belangrijk is de sterke stijging van de verkoop op de thuismarkt, waar Nike de markt als geen ander domineert. Nike verkoopt lang niet alleen meer 'sneakers' en kledij aan sporters, de multinational uit Oregon slaat munt uit de modetrend waarbij sportieve kledij steeds meer 'in' is als stadskledij.  

Het aandeel Nike klom 8,9 procent naar 125 dollar, een record. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud