Advertentie
Advertentie

Wall Street: oliereuzen wegen op Dow

©Bloomberg

Wall Street boekte verlies. De krasselende oliegiganten zetten een serieuze rem op de Dow Jones.

De Dow Jones sloot 0,3 procent lager, voor Nasdaq er miniem verlies. Het verschil tussen de twee zit vooral bij de oliereuzen in de Dow Jones.

Vooral ExxonMobil kreeg een serieuze tik en liet 4,6 procent liggen tot 79,21 dollar. Amerika's grootste oliegroep rapporteerde het zwakste kwartaalresultaat in zes jaar, als gevolg van de tuimelende olieprijs. Exxon schroeft opnieuw het inkoopprogramma terug en gaat nog voor 500 miljoen dollar per kwartaal eigen inslaan, tegenover 1 miljard vorig kwartaal en 3 miljard vorig jaar.

Uitblinker van de dag was Coca-Cola Enterprises , dat 12,5 procent steeg naar 51,12 dollar. CCE is de bottelaar van de frisdrankengigant in Frankrijk, het VK, Zweden, Noorwegen en de Benelux. Ook de Spaanse bottelaar Coca-Cola Iberian Partners is onafhankelijk van Coca-Cola zelf, dat wel de notoir onrendabele Duitse bottelaar Coca-Cola Erfrischungsgetränke controleert. Coca-Cola zou volgens The Wall Street Journal die inefficiënte lappendeken nu willen vereenvoudigen door CCE aan te porren tot een fusie met de Spaanse en Duitse bottelaars. In 2010 kocht Coca-Cola de Noord-Amerikaanse activiteiten van CCE. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud