Wall Street onthaalt Wall Street koeltjes

©REUTERS

Als Jamie Dimon zijn status als richtingaanwijzer waarmaakt, ziet het niet zo goed uit voor het resultatenseizoen.

Wall Street beleefde een matte vrijdag. De Dow Jones  sloot 0,5 procent lager op 24.360 punten.

De opvallendste daler was JPMorgan  , met een verlies van 2,7 procent naar 110,30 dollar  De bankgigant trapte het resultatenseizoen af. Dat is stilaan een traditie, waarmee CEO Jamie Dimon Alcoa onttroond had als vroege richtingaanwijzer

Voor alle duidelijkheid: het verlies is relatief bescheiden afgezet tegenover de winst van 33 procent over de voorbije 12 maanden. De inkomsten en de winst van JPMorgan stegen over het voorbije kwartaal tot een recordpeil, maar bleven toch iets achter bij de zeer hoog gespannen verwachtingen. 

Bovendien omvat de stevige kwartaalwinst een boekhoudmeevaller van 505 miljoen dollar of 11 cent per aandeel. Vanaf dit kwartaal mogen Amerikaanse banken van de boekhoudwaakhond IASB moeilijk te waarderen aandelen anders boeken.

Vroeger waardeerden banken die conservatief tegen aankoopprijs minus eerdere afwaarderingen, maar nu mogen banken meer- of minwaarden in de resultatenrekening opnemen als er 'waarneembare prijsbewegingen bij een vergelijkbaar effect' zijn. En die nieuwe regel gaf dus meteen een boost aan het onderste lijntje. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud