Wall Street: ontslag Tillerson veegt winsten weg

Een winkel van Dick's Sporting Goods in Tucker, Georgia ©EPA

De Amerikaanse beurzen gingen gezwind van start, maar zijn na ruim twee uur hun winsten kwijt. Het onverwachte ontslag van minister Tillerson schokt het vertrouwen. Veel beweging zit er in de halfgeleidersector.

Beleggers legden aanvankelijk het nieuws rond het opzijschuiven van minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson naast zich neer en focusten op het meevallende inflatiecijfer. De inflatie steeg in februari tot 2,2 procent, maar economen hadden nog iets meer verwacht. Als de inflatie binnen de perken blijft, heeft de Federal Reserve minder redenen om dit jaar meer dan drie keer de rente te verhogen.

De onverwachte zet van president Trump gaf de dollar meteen een knauw en deed het rendement op tienjarig Amerikaans staatspapier dalen. Beleggers worden onzekerder, mede omdat Trump andermaal een meer gematigd figuur in de regering er uit gooit.

Omstreeks 16.50 uur houdt de Dow Jones nog een winstje over van 0,1 procent. De S&P500 noteert nagenoeg onveranderd, de Nasdaq zakt 0,45 procent.

Onder de grootste verliezers vinden we Qualcomm (-4,4%) terug en dat is niet zo verwonderlijk. De overname van de Amerikaanse fabrikant van halfgeleiders en telecomapparatuur door Broadcom is van de baan. President Trump stak een stokje voor de miljardendeal en haalde als motief de nationale veiligheid aan. Broadcom is van oorsprong Amerikaans, maar tegenwoordig in Singaporese handen.

Analisten vinden Broadcom (+0,9%) niettemin een prima belegging en denken dat het bedrijf nu op zoek zal gaan naar andere – kleinere – overnamedoelwitten om verder te groeien. Anderzijds wordt de kans groter dat Qualcomm de geplande overname van NXP Semiconductors (-0,3%) doorzet. In de halfgeleidersector gaan ook Intel (+1,95%) en Micron Technology (+2,5%) hoger.

Dick’s Sporting Goods verloor in de vroege handel tot 11 procent, maar intussen is dat gemilderd tot 3 procent. De verkoper van sportartikelen zag in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar de vergelijkbare verkoop sterker dalen dan verwacht. Dick’s kampt met overtollige voorraden en kent fikse kortingen toe om de spullen alsnog kwijt te geraken, maar dat weegt op de marges. De kwartaalwinst bleef daardoor onder de verwachtingen. Wat ook meespeelt is dat het bedrijf onlangs de minimumleeftijd om vuurwapens te kopen heeft verhoogd tot 21 jaar als reactie op het bloedbad in een school in Florida. Dick’s verwacht dat die maatregel het hele jaar extra druk zal zetten op de verkoop.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content