Wall Street op kousenvoeten naar record

Intel-CEO Brian Krzanich ©Bloomberg

Op Wall Street zette de Dow Jones op kousenvoeten koers naar het vijfde record van 2015.

De Dow sloot 0,1 procent hoger op 18.298 punten. Het vorige slotrecord, 18.288,63 punten op 2 maart, sneuvelde dus nipt. 

Beleggers lijken niettemin wat op zoek naar verse impulsen. Het resultatenseizoen loopt op zijn laatste benen en de stroom tegenvallende cijfers over de economie, onder meer in de vorm van krimpende kleinhandelsverkopen en een dalende industriële productie, is niet van aard om kopers weer en masse naar het beursparket te lokken.

Bij gebrek aan ander bedrijfsnieuws staken beleggers dan maar een oud overnamegerucht nog eens in de microgolf. Volgens de New York Post heeft chipgigant Intel toch weer fusiegesprekken aangeknoopt met branchegenoot Altera, die in maart een eerder bod afsloeg. Altera schoot 5,7 procent hoger naar 46,93 dollar, Intel koerste 1,2 procent hoger op 33,40 dollar.

Een overname van Altera zou het kernprobleem van Intel niet oplossen: de gigant staat nergens in de productie van energiezuinige chips voor smartphones en tablets, een markt die grotendeels in handen is van de door het Britse ARM Holdings ontwikkelde - maar vooral door TSMC en Samsung geproduceerde - chips. Maar met een overname van Altera zou Intel wel zijn belangrijkste winstmotor, krachtpatserchips voor de servers die datacenters bevolken, veilig stellen.

Die leveren sinds het eerste kwartaal Intel meer winst op dan de klassieke chips voor personal computers: techgiganten als Microsoft, Amazon.com, Facebook en Google investeren fors in datacenters om een zo groot mogelijk marktaandeel te claimen in cloud computing, de trend waarbij bedrijven in plaats van dure softwarepakketten 'à la carte' de nodige software en rekenkracht van de schappen halen. Bovendien vermoeden analisten ook dat Intel met Altera de eigen naar verluidt onderbenutte chipfabrieken meer op volle toeren laten draaien.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud