Wall Street: Oracle en het orakel

Oracle-voorzitter en -oprichter Larry Ellison ©Bloomberg

Wall Street reageerde lauw op het 'orakel' van Fed-voorziter Janet Yellen. Oracle, daarentegen, incasseerde een klap.

'Too close to call'. Het is meestal een zinsnede die Amerikaanse politieke analisten bovenhalen tijdens razend spannende verkiezingstijden, maar dit keer bediende vooral het legertje Wall Street-analisten zich gretig van de uitdrukking.

©mediafin

Het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank was dan ook voor het eerst in jaren een dubbeltje op zijn kant. Uiteindelijk durfde de Fed het nog niet aan de rente voor het eerst sinds juni 2006 te verhogen en koos voorzitster Janet Yellen voor het status quo.

Wall Street reageerde ondanks een tussenspurtje per saldo lauw: de Dow Jones ging na veel zaagtandbewegingen 0,4 procent lager , de Nasdaq klom 0,1 procent. 

In de technologiesector viel vooral Oracle op. De wereldmarktleider in bedrijfssoftware heeft een paar moeilijke jaren achter de rug waarin hij zijn bedrijfsmodel aanpaste aan de 'cloud'; de trend waarbij bedrijven niet langer dure softwarepakketten kopen maar 'à la carte' de nodige software inhuren. De transformatie is nog lang niet compleet: in het afgelopen kwartaal stegen de inkomsten van de cloudafdeling met 29 procent tot 611 miljoen dollar, maar dat is nog altijd maar 7 procent van de groepsomzet.

Voorzitter en oprichter Larry Ellison zegt echter dat dit maar het begin is: 'We gaan een periode van snelle groei met schaalvoordelen in voor onze cloudafdeling', zegt hij. Helemaal overtuigd zijn beleggers nog niet: het aandeel zakte 4 procent naar 36,74 dollar.

©REUTERS

Probleem is dat Oracle te lijden heeft onder de dure dollar , die aan de inkomsten vreet. En of daar verbetering in komt, hangt in belangrijke mate af van het échte orakel, Janet Yellen. Nu zij voorlopig de rente niet optrekt, lijkt er even respijt te komen voor het Amerikaanse bedrijfsleven. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud