Wall Street: overnamegeruchten vuren Yahoo! aan

Wall Street kon woensdag een vervolg breien aan de slotrally van dinsdag. Beleggers hoopten dat Europa nu eindelijk grondig werk zal maken van het indijken van de schuldencrisis. Het sentiment werd ook ondersteund door beter dan verwachte jobdata en een meevallend cijfer over de dienstensector. Het internetportaal Yahoo! schoot 10 procent hoger door geruchten over een bod van Microsoft.

Wall Street startte de dag negatief en dat was wat verrassend, na de publicatie van een vrij goed 'officieus' banenrapport. Volgens het sociaal secretariaat ADP kwamen er in september 91.000 banen bij in de Amerikaanse privésector. Dat is meer dan de 75.000 waar economen volgens Bloomberg op rekenden en laat het beste verhopen voor het officiële banenrapport van vrijdag. Verwacht wordt dat er in de VS vorige maand 60.000 jobs zijn gecreëerd en dat de werkloosheidsgraad op 9,1 procent is gebleven.

Een tweede meevaller kwam om 16 uur: de index van het Institute for Supply Management (ISM) voor de dienstensector daalde in september lichtjes, van 53,3 tot 53 punten. Dat is een fractie beter dan de daling tot 52,8 punten waarmee economen rekening hadden gehouden. Een ISM-index boven de 50 wijst op groei, daaronder op krimp.

De Dow Jones sloot 1,2 procent in de plus op 10.939,95 punten. De Nasdaq ging 2,3 procent hoger en de S&P500 won 1,8 procent.

Een van de sterkste stijgers was Yahoo! Het internetportaal bestudeert zijn toekomst en gaat informatie ter beschikking stellen van potentiële overnemers. Volgens Reuters zou Microsoft overwegen een bod uit te brengen op Yahoo! Maar ook de Chinese partner Alibaba heeft interesse. Yahoo! schoot 10,1 procent hoger.

De ADP- jobcijfers vuurden de huizenbouwers aan. KB Home won 8,9 procent en Toll Brothers 7,4 procent. Ook bedrijven die rechtstreeks van de consument afhangen, waren in trek. Walt Disney steeg 5,5 procent en Abercrombie & Fitch 5,05 procent.

Monsanto veerde 4,7 procent op nadat 's werelds grootste producent van zaaigoed een hoger dan verwachte winst in het vooruitzicht stelde. In het eerste kwartaal van het boekjaar 2011/2012, dat op 1 september van start ging, zou de winst uitkomen op 10-15 dollarcent. Analisten rekenden gemiddeld op slechts 8 cent.

De zorgen over de Europese schuldencrisis en in het bijzonder over Griekenland wogen aanvankelijk opnieuw op de Amerikaanse banken, maar tegen het einde van de beursdag kozen ook de financials voor winst. Citigroup won 1,3 procent en Morgan Stanley 3,35 procent.

Apple wist een achtste verliesdag op rij te vermijden en steeg 1,5 procent. Het legendarische bedrijf stelde dinsdag een opgefriste iPhone 4 voor en dat zorgde voor wat ontgoocheling. Aan de buitenkant oogt de iPhone 4S als zijn voorganger, de vernieuwingen zitten binnenin.

Concurrent Research in Motion, maker van de BlackBerry, schoot 12,4 procent hoger. Ook andere technologiebedrijven presteerden sterk. Juniper Networks dikte 8 procent aan en halfgeleiderproducent Micron Technology ging 9,5 procent vooruit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud