Advertentie

Wall Street piekert over einde dopingkuur

Telenet-eigenaar John Malone. ©REUTERS

De Amerikaanse beleggers wegen vrijdag vakkundig het pas verschenen jobrapport. Het aantal nieuwe jobs schoot in mei onverwacht hoger. Dat de economie sterk is, staat buiten kijf. Maar sterk genoeg om een renteverhoging aan te kunnen?

Al sinds 2008 wordt de Amerikaanse economie via goedkoop geld door de Federal Reserve gedopeerd. Maar aan dat paradijs komt een einde, dat is al langer duidelijk. De Federal Reserve staat - nu de groei al even op kruissnelheid zit - op het punt om het infuus uit de arm van de patiënt te trekken.

Wanneer gebeurt dat effectief? De markten zijn er hypernerveus over. Beleggers grijpen elk cijfer aan om te kijken of de Amerikaanse economie voldoende gezond is om zonder infuus voort te kunnen.

Het jobrapport dat gisteren verscheen, suggereert dat dat effectief het geval is. Het aantal nieuwe jobs klokte in mei af op 280.000, fors meer dan de 225.000 die de analisten naar voren hadden geschoven. Ook het gemiddelde uurloon steeg snel: jaar op jaar met 2,3 procent, de grootste toename in bijna twee jaar.

De Amerikaanse arbeidsmarkt is dus in blakende gezondheid. De cijfers suggereren dat de dip van de economische groei in het eerste kwartaal van dit jaar (-0,7% op jaarbasis) slechts een tijdelijk fenomeen was. Vooral de sterke dollar en enkele koudegolven lagen aan de basis van die appelflauwte.

Op de markten groeit dan ook de overtuiging dat de Federal Reserve vanaf september het infuus langzaam uit de patiënt gaat trekken. Dat veroorzaakt nervositeit, zoals de handelsdag gisteren aantoonde. De koersen kwakkelden hele dag rond het nulpunt. De Dow Jones ging uiteindelijk kopje onder, met een verlies van 0,3 procent.De Nasdaq bleef wel boven water, met een winst van 0,2 procent.

De supermarktreus Wal-Mart(-1,5 procent) schoof vrijdag op haar algemene vergadering vicevoorzitter Greg Penner door naar de voorzittersstoel.Hij volgt schoonvader Rob Walton op, de zoon van stichter Sam Walton.De Walton-familie veegde zo de vraag van een groep aandeelhouder voor een onafhankelijke voorzitter van tafel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud