Wall Street relaxt na stresstest

Wall Street hield het na de late klim van dinsdag vrij rustig. Beleggers zijn relaxed, nu het gros van de banken probleemloos in de stresstest slaagde. Op muurbloempje Citigroup na.

De Dow Jones ging 0,1 procent hoger naar 13.194 punten, de zesde winst op rij. Nasdaq noteerde zo goed als onveranderd op 3.040 punten.

De meeste aandacht ging naar de stresstesten voor de 19 Amerikaanse grootbanken die de Federal Reserve uitvoerde. De Amerikaanse centraal bankiers gingen die normaal gezien pas donderdag aankondigen. Maar dat was buiten JPMorgan gerekend. JPMorgan CEO Jamie Dimon kraaide dinsdag in de late handel dat de bank met vlag en wimpel slaagde voor de test.

En greep meteen de gelegenheid aan een ware aandeelhoudersbonanza aan te kondigen, alsof de bankencrisis nooit gebeurd was. JPMorgan krikt niet alleen het kwartaaldividend op van 25 naar 30 cent, de bank gaat ook nog eens tot eind maart 2013 voor 15 miljard dollar eigen aandelen inkopen. Beleggers stuurden Dow-component JPMorgan dinsdagavond 7 procent hoger, vandaag is het iets rustiger met een klim van 0,4 procent tot 43,58 dollar.

De Fed kondigde dan ook maar de resultaten voor de andere banken aan. En die boden bepaald geen fijne lectuur voor Citigroup, dat faalde. Diens CEO Vikram Pandit reageerde geprikkeld: 'We geloven nog altijd dat ons bedrijf de capaciteit heeft meer kapitaal naar de aandeelhouders te laten vloeien', liet Pandit in een memo aan de werknemers weten. Citi verloor niettemin 3,4 procent tot 35,21 dollar.

Citi - één van de grootste slachtoffers van de bankencrisis - had het voorbije jaar erg veel veil om weer 'salonfähig' te worden op Wall Street. De bank voerde precies een jaar geleden een omgekeerde aandelensplitsing door, waarbij aandeelhouders voor 10 oude aandelen één nieuw kregen. Dat liet Citi toe weer een dividend uit te keren, al was het maar een symbolische 1 cent.

Zonder die reverse split zou de coupon met een heel schamele 0,1 cent niet de moeite geweest zijn. Toch steekt het dividendrendement van 0,1 procent bij Citi wel heel pover af tegenover de 2,8 procent voor JPMorgan.

Staat Wall Street te popelen cash uit te keren aan de aandeelhouders, dan geldt voor Silicon Valley het omgekeerde. Moody's becijferde nog eens dat vijf Amerikaanse bedrijven samen op een berg cash van 276 miljard dollar zitten. Van die vijf is farmareus Pfizer de vreemde eend in de bijt, de vier anderen zijn met Apple, Microsoft, Cisco en Google stuk voor stuk IT'ers. Niet dat de berg cash van bijna 100 miljard dollar de hausse van Apple afremt: het aandeel spurtte nog eens 3,8 procent hoger naar 589,58 dollar. Op één dag steeg de beurswaarde van Apple met 20 miljard dollar, in aanloop naar de lancering van de nieuwe iPad op 16 maart.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud