Advertentie

Wall Street sluit de week in mineur

GE-CEO Jeff Immelt ©AFP

Wall Street ontsnapte niet aan de winstnemingen elders in de wereld. General Electric beperkte de schade, ook al levert de grote kuis bij de financiële dochter een monsterverlies op.

Amerikaanse beleggers stonden op met een stevige portie slecht nieuws. Zo nemen de Chinese autoriteiten maatregelen tegen de overhittende aandelenmarkten. En in Europa lijken beleggers weer minstens even oog te krijgen voor de aanslepende patstelling tussen een virtueel bankroet Griekenland en zijn schuldeisers. Ook al beweren steeds meer economen dat de eurozone nu beter gewapend is voor een potentiële Griekse exit uit de eurozone, maar toch blijft zo'n scenario een enorme sprong in het duister. 

Ook op eigen bodem was er niet onverdeeld goed nieuws. De Amerikaanse inflatie werd in maart opnieuw negatief, met minus 0,1 procent. Maar toch lijkt dit niet van aard om Amerikaanse centraal bankiers echt te verontrusten. Zij focussen immers meer op de kerninflatie exclusief voeding en energie, en die steeg van 1,7 naar 1,8 procent. En dat is min of meer in lijn met de doelstelling.

Bovendien is de kans groot dat de recente remonte van de olieprijs zich snel in een stijging van de prijzen aan de pomp vertaalt. De benzineprijs reageert in de Verenigde Staten veel forser op een stijging van de ruweolieprijs dan in Europa, aangezien taksen een veel kleiner deel van de prijs voor de eindverbruiker uitmaken.

Toch denkt ING-econoom Rob Carnell dat gelet op de recente zwakke economische indicatoren de Amerikaanse centraal bankiers de rente niet in juni zullen verhogen. Maar september blijft een reële mogelijkheid. 

De sombere cocktail stuurde de Dow Jones 1,5 procent lager naar 17.826 punten. General Electric kon het verlies beperken tot 0,2 procent, naar 27,23 dollar. 's Werelds grootste industriële conglomeraat dook nochtans 13 miljard dollar in het rood het voorbije kwartaal. Maar dat is vooral als gevolg van de minwaarden die de groep moet slikken om de stekker uit zijn financiële poot te kunnen trekken. En voor die doortastende actie oogst CEO Jeff Immelt bijna unaniem lof.

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud