Advertentie
Advertentie

Wall Street sluit week alsnog met winst af

JC Penney oogstte applaus met een kleiner dan verwacht kwartaalverlies. ©REUTERS

Wall Street is er na een moeizame handelsdag alsnog in geslaagd om de week met winst te sluiten. Warenhuisketen JC Penney werd beloond voor een kleiner dan verwacht kwartaalverlies, terwijl fastfoodketen El Pollo Loco een flink oplawaai kreeg

Na een aarzelende sessie wisten de Dow Jones en de S&P500 met een winst van een kleine halve procent af te sluiten. De Nasdaq hinkte wat achterop met een winst van om en bij de 0,3 procent. Het is het perfecte sluitstuk van een wisselvallige handelsweek, die vooral door de gebeurtenissen in China, met de opeenvolgende devaluaties van yuan werd getekend.

Beleggers kregen verschillende economische rapporten voorgeschoteld. De index van het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan sukkelde lichtjes achteruit, de producentenprijzen, zeg maar de prijzen aan de fabriekspoort die een indicator zijn van de evolutie van de inflatie, stegen 0,4 procent in juli, duidelijk hoger dan de 0,1 procent die analisten hadden voorspeld. De industriële productie kwam met 0,6 procent groei ook boven de verwachtingen uit.

Een erg duidelijk plaatje is dat niet. Het signaleert dat er nog altijd vaart zit in de Amerikaanse economie, maar er is nog heel wat marge om sneller te gaan. De vraag is vooral hoe Fed-voorzitster Janet Yellen met al die informatie zal omspringen. Beleggers vrezen nog steeds dat Yellen in september voor het eerst de rente zal optrekken van het huidige minimumniveau. Dat minimumniveau werd in september 2008 bereikt, en de laatste renteverhoging in de VS dateert al van 2006.

Op bedrijfsvlak liep kledingketen JC Penney  in de kijker. Het aandeel ging bijna 6 procent hoger tot 8,52 dollar nadat de warenhuisketen over het tweede kwartaal minder verlies boekte dan verwacht en bovendien de omzetverwachtingen overtrof. De vergelijkbare omzetgroei, een gretig opgevolgde indicator voor winkelketens omdat ze gezuiverd is van winkelopeningen en andere eenmalige elementen, steeg met 4,1 procent, een fractie meer dan de 4 procent die analisten gemiddeld hadden voorspeld.

Helemaal aan het andere uiteinde van het koersenbord vinden we El Pollo Loco  terug met een koersval van om en bij de 20 procent. De fastfoodketen viel zo wat van zijn voetstuk. Het aandeel was een beleggersfavorietje geworden als een van de restaurantketens die met het 'betere' fastfood de traditionele grootmachten genre McDonald's het vuur aan de schenen kon leggen.

Maar er zit blijkbaar toch al wat sleet op die formule. In het tweede kwartaal bleef de omzet van El Pollo Loco steken op 89,5 miljoen dollar, terwijl analisten hadden gerekend op 93 miljoen dollar. Ook hier is de vergelijkbare omzetgroei een belangrijke indicator, en die valt stevig tegen. De omzet uit een gelijk aantal restaurants groeide met 1,3 procent, terwijl analisten rekenden op 3,2 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud