Wall Street start 2015 met twijfels

Het aandeel van General Motors (GM) gaat achteruit nadat het bedrijf opnieuw verschillende modellen moest terugroepen. ©AFP

Tijdens de eerste beursdag van 2015 kan Wall Street maar moeilijk richting kiezen. Mindere economische data en de almaar dalende olieprijs geven beleggers weinig vertrouwen.

Na een aanvankelijk optimistische start, waarbij de drie sterindexen stevig in het groen gingen, kreeg Wall Street tijdens de eerste beursdag van het nieuwe jaar de bibber door een nieuwe lading economische data. Zowel de ISM- als de PMI-index, die beide de industriële activiteit meten, stegen in december beduidend minder dan in november. Zowel de Dow Jones (+0,1 procent, 17833 punten), de S&P 500 (-0,0 procent, 2058 punten) als de Nasdaq (-0,2 procent, 4727 punten) gingen na bekendmaking van de cijfers flink in het rood. Later op de avond volgde wel wat herstel.

Al moet worden gezegd dat de handelsvolumes gisteren laag bleven door de vele beleggers die nog in vakantiemodus vertoeven. Dat was bij de laatste dag van 2014 ook het geval. Op oudejaarsavond keken de drie sterindexen, in tegenstelling tot het sterke jaar en sterke vierde kwartaal, tegen het rood aan. Analisten hechtten er door de lage activiteit op Wall Street niet heel veel belang aan.

Al blijft de lage olieprijs hen wel zorgen baren. Voor consumenten en olieconsumerende bedrijven is het een zegen, voor energiebedrijven een vloek. Van de voorbije veertien weken eindigde de olieprijs er dertien in het rood. Ook tijdens de eerste beursdag van dit jaar gaat de prijs van een vat Brent verder omlaag (56,35 dollar). Bedrijven als Newfield Exploration (-1,9 procent, 26,60 dollar) moeten daardoor inboeten.

Een ander bedrijf dat zijn aandeel ziet dalen, is General Motors (-0,2 procent, 34,84 dollar). Donderdag maakte de autofabrikant bekend dat nog eens drie modellen moeten worden teruggeroepen omdat problemen kunnen opduiken bij het starten van de wagens. General Motors kwam in 2014 al onder zware druk te staan nadat verschillende slachtoffers waren gevallen door productiefouten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud