Wall Street: stevige tik voor biotech

Terry Higashi en Gary Dickerson, CEO's van Tokyo Electron en Applied Materials, zien hun dik anderhalf jaar geleden aangekondigde fusie in het water vallen. ©Bloomberg

Wall Street keek tegen verlies aan, aangevoerd door de tot voor kort euforische biotechsector.

Wall Street keek maandag tegen verlies aan. De Dow Jones liet 0,2 procent liggen, Nasdaq finishte 0,6 procent in het rood. 

Opvallend was vooral de uitschuiver voor de biotechaandelen, na tegenvallend nieuws over geneesmiddelen in ontwikkeling bij zowel de reus Amgen (162,38 dollar, -3,3%) en de kleine speler Celladon (2,61 dollar, -80,9%). De Nasdaq Biotech-index, die donderdag nog een zoveelste record neerzette, kreeg een klap van 4,1 procent. 

Je kunt bezwaarlijk zeggen dat beleggers zwaar tobben over de fusiekoorts die steeds vaker in een kater eindigt. Vrijdag eindigde de miljardenfusie tussen kabelaars Time Warner Cable en Comcast nog op een sisser, maandag is het de beurt aan Applied Materials. De wereldmarktleider in chipassemblage-apparatuur bergt de geplande fusie met de Japanse nummer twee van de wereld, Tokyo Electron, op. De twee kondigden hun fusieplannen al in september 2013 aan, maar lijken niet langer te denken dat ze Washington kunnen overtuigen dat het huwelijk niet concurrentieverstorend zou werken. 

De twee hadden gehoopt via een fusie beter op de kleintjes te kunnen letten. De twee tellen in essentie dezelfde drie grote klanten - Intel, Samsung en Taiwan Semiconductor - en dat zorgt voor een bikkelharde en erg volatiele markt. Applied Materials-CEO Gary Dickerson probeert de pil wat te vergulden door in plaats van Tokyo Electron eigen aandelen te zullen inkopen, maar dat kan beleggers niet echt vermurwen. Het aandeel tuimelde 8,4 procent naar 19,97 dollar.

Als het van Mylan afhangt komt er binnenkort een derde grote fusieflop. De Amerikaanse farmagroep wijst formeel de avances van rivaal Teva af. Mylan wil in de plaats zijn eigen geplande deal met Omega Pharma-overnemer Perrigo doorzetten. Mylan zakte 5,7 procent naar 71,72 dollar.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud