Wall Street: technologie en cyclische waarden op kop

In New York stonden vrijdag opnieuw winstcijfers op de borden na de sterke sessie van donderdag. De winsten waren toen te danken aan de Federal Reserve, die een agressief programma ontvouwde om de economische groei te stimuleren. Vooral cyclische waarden en technologie-aandelen werden gretig opgepikt.

Nog even de bijkomende stimuli van de Fed in een notendop: de Amerikaanse centrale bank gaat elke maand voor 40 miljard dollar herverpakte hypotheken opkopen met vers gedrukt geld. Die maatregel zal worden voortgezet (en eventueel uitgebreid) tot de werkloosheid duidelijk daalt. Voorts blijft de nulrente van kracht tot midden 2015.

Vrijdag kregen beleggers ook macro-economische cijfers voorgeschoteld, en die vielen tegen. De industriële productie in de VS is in augustus met 1,2 procent gedaald. Dat is de slechtste prestatie in meer dan drie jaar en veel minder goed dan analisten hadden verwacht. Fabrieken produceerden minder en de olie- en gasproductie had te lijden onder orkaanweer.

De kleinhandelsverkopen leken op het eerste gezicht mee te vallen, met een stijging van 0,9 procent in augustus. Iets meer dan verwacht, maar de klim is in hoofdzaak te danken aan hogere brandstofprijzen. Zonder benzine en autoverkoop groeide de kleinhandelsomzet slechts met 0,1 procent, aanzienlijk minder dan analisten hadden geraamd (0,4%).

De Dow Jones eindigde 0,4 procent in de plus op 13.593,37 punten en de S&P500 won 0,4 procent tot 1.465,77 punten.  De index moet maar 6 procent meer stijgen om zijn hoogste slotstand ooit te bereiken. Analist Savita Subramanian van Bank of America voorspelt dat de S&P500 tegen eind 2013 op 1.600 zal staan. De Nasdaq presteerde een pak beter en tikte 0,7 procent hoger af.

Twee sectoren deden het opvallend goed: grondstoffen en technologie. Beleggers waren verrukt over de miljarden nieuwe dollars die in de economie zullen terechtkomen en zouden moeten leiden tot meer investeringen en hogere consumentenuitgaven. Grondstofbedrijven zullen daar in de eerste plaats van profiteren. Aluminiumgroep Alcoa won 2,2 procent en Dow Chemical dikte 2,6 procent aan.

Technologiebedrijven worden ook gretig opgepikt. Apple, dat deze week de iPhone5 voorstelde, klom 1,2 procent tot een nieuwe recordkoers. Het aandeel zit dicht tegen de 700 dollar aan. De verkoop van de iPhone loopt als een trein. De wachttijd in voorverkoop is al opgelopen tot twee weken, tegen een week bij het begin van de handelsdag. Andere technologieklimmers waren onder meer Ciena (+5,1%), Facebook (+6,2%) en LinkedIn (+3,15%).

Staples, de grootste Amerikaanse keten van kantoorbenodigdheden, ging 2,1 procent hoger. Het blad Fortune meldde donderdag dat een aantal private equity-bedrijven, waaronder Bain Capital, overwegen een bod uit te brengen op Staples. Dat zou echter pas later dit jaar gebeuren.

S&P Dow Jones Indices maakte bekend dat de Dow Jones voor het eerst in drie jaar een wijziging ondergaat: Kraft Foods moet op 24 september plaats maken voor UnitedHealth Group, een grote specialist in gezondheidszorg met meer dan 75 miljoen klanten. Kraft, ’s werelds op een na grootste voedingsconcern, splitst zichzelf op 1 oktober op in een Noord-Amerikaanse divisie (die Kraft Foods zal blijven heten) en een internationale tak (Mondelez Interational). Beide entiteiten zullen dan op Nasdaq noteren. Kraft zakte 0,5 procent. UnitedHealth ging tussentijds bijna 4 procent hoger, maar strandde uiteindelijk met slechts 0,7 procent winst..Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud