Advertentie

Wall Street: technologie versus energie

Na de sterke, drie dagen durende rally van vorige week gingen de beurzen in New York maandag gezapig verder op hun elan. Een nieuwe terugval van de olieprijs duwde de energie-aandelen lager, terwijl de technologiesector hoger klom.

Fed-voorzitster Janet Yellen zorgde er vorige week voor dat Wall Street in drie dagen zowat 5 procent winst vergaarde. Ze gaf te verstaan dat de Fed waarschijnlijk de rente nog het hele eerste halfajar dicht bij nul zal houden, ook al trekt de Amerikaanse economie aan.

De cijfers die maandag bekend raakten over de huizenmarkt, waren alvast niet schitterend. In november daalden de verkopen van bestaande woningen met 6,1 procent tot 4,93 miljoen op jaarbasis. De daling was veel forser dan verwacht en maakt nog maar eens duidelijk dat het nog niet allemaal koek en ei is in de woningsector.

De Dow Jones won uiteindelijk 0,9 procent tot 17.959,44 punten, de S&P500 0,4 procent en de Nasdaq 0,3 procent.

De beste klimmers in de Dow waren technologiebedrijven. Chipproducent Intel steeg 2,3 procent, computerfabrikant IBM 1,85 procent en de specialist in netwerkapparatuur Cisco Systems 1,6 procent. De golf was echter nog veel breder: GoPro klom bijvoorbeeld 7,6 procent, BlackBerry 6,9 procent en Facebook 2 procent.

Na de fikse sprong van vrijdag (+4,45%) werd een vat olie weer ruim 2 procent goedkoper in New York en dat was af te lezen aan de energiebedrijven. Olie- en gasproducent Chesapeake Energy verloor 7,25 procent en petroleummaatschappij ConocoPhillips 2,1 procent. Ook bedrijven die diensten leveren aan de offshoresector kregen klappen: Transocean zakte 1,8 procent en Halliburton 2 procent.

Een mokerslag was weggelegd voor Gilead Sciences, dat 14,3 procent keldert tot 92,90 dollar. Express Scripts Holding, een van de grootste ‘pharmacy benefit managers’ (of PBM’s) in de Verenigde Staten, heeft besloten dat het middel Viekira Pak van AbbVie vanaf volgend jaar de enige goedgekeurde behandeling voor de meest voorkomende vorm van hepatitis C zal zijn. Een concurrerend middel van Gilead, dat meer dan 1.000 dollar per pil kost, werd te duur bevonden. Een PBM werkt voor rekening van ziekteverzekeraars en onderhandelt met famabedrijven over lagere prijzen voor geneesmiddelen, om zo de kosten te drukken. AbbVie kon niet profiteren van deze meevaller en zakte 1,1 procent. Ook andere farmabedrijven stonden onder druk, vermoedelijk omdat beleggers vrezen dat sommige van hun producten uit de boot zullen vallen. Biogen Idec zakt 2,3 procent en Eli Lilly & Co 1,35 procent.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud