Wall Street tobt over wereldeconomie

Janet Yellen is niet de enige die over de vertragende wereldeconomie tobt ©EPA

Dat het gratisgeldbeleid nog wat langer duurt, kon beleggers ook op Wall Street niet vermurwen. Ze tobben over de haperende wereldeconomie en de impact op de bedrijfswinsten.

Soms lijkt Wall Street wel een verwend kind. Op het eerste gezicht gaven de Amerikaanse centraal bankiers gisteren beleggers wat ze hoopten: een verlenging van het gratisgeldbeleid dat nu al bijna zeven jaar duurt. 

En toch was de reactie van Wall Street gisteren in de late handel al niet euforisch, vrijdag zat de klad er helemaal in. De Dow Jones liet 1,8 procent liggen tot 16.383 punten.

Voorlopig lijken beleggers eerder te focussen op de boodschap dat het Amerikaanse economische herstel nog te onzeker is om de rente te verhogen, mede door de kwakkelende wereldeconomie. Die wereldeconomie is van belang, aangezien het Amerikaanse beursgenoteerde bedrijfsleven een belangrijk deel van hun inkomsten uit de opkomende markten halen. Beurshuis Barclays verlaagde vrijdag de winstprognose voor de bedrijven uit de S&P500, de korf grootste multinationals, en verwacht voor 2015 geen winstgroei meer.

Toch moeten we volgens Paras Anand, Europees aandelenstrateeg van fondsenreus Fidelity, de toestand niet dramatiseren. 'Yellen zal alleen een renteverhoging overwegen als er vertrouwen, heerst dat er een periode van sterk economisch herstel is aangebroken en de inflatierisico's oplopen. Voor het bedrijfsleven en aandelenbeleggers kan je dat moeilijk als negatief ervaren. Gezien de desinflatoire impact van technologie op veel sectoren betekent een renteverhoging niet per se het begin van een steile rentecyclus.'

Bedrijfsnieuws is veeleer schaars. Wel valt de koersval op van Freeport McMoran . De mijnbouwgroep zag zijn beurskoers het voorbije jaar halveren door de fors lagere grondstoffenprijzen. Om de kapitaalbuffers te versterken gaf Freeport voor 1 miljard dollar nieuwe aandelen uit. Dat tegen de - gedecimeerde - marktprijs gebeurde, geeft aan dat het eerder 'van moetens' is en dat wekt weinig vertrouwen. Het aandeel zakte 10,9 procent naar 10,74 dollar. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud